Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

  • 19 października 2021
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
Total
452
Shares
3
0
449

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Wspaniały deser, który zniknął tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Łączy w sobie czekoladowe ciasto i dwa puszyste, delikatne musy. Są to mus śliwkowy i odrobina musu czekoladowego. Na wierzchu spora ilość wiórków czekoladowych. Lekkie, kremowe, ładnie się kroi. Pyszne połączenie śliwek i czekolady, które warto sobie zaserwować.
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Mus śliwkowy.

Śliwki – Do musu potrzeba 360 g konfitury ze śliwek (ugotowanych i zblendowanych na gładko).

650-700 g śliwek trzeba przepołowić, usunąć pestki i włożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Zasypać cukrem, wymieszać i gotować. Gotowałam śliwki ok. 20 minut. Zmiękły, puszczony sok zredukował się. Śliwki zblendować na gładką masę, powinien powstać delikatny, żelowy mus.

Tak przygotowane owoce można jeszcze przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Mus czekoladowy.

Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy gorącą śmietankę z kakao i energicznie mieszamy. Gdyby masa się zwarzyła i tłuszcz trochę oddzielił, trzeba podgrzać dodatkową porcję śmietanki i dodać 2 łyżki gorącej śmietanki. Ponownie szybko wymieszać.

Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać delikatnie sporą łyżkę ubitej śmietany. Gdy się połączą i masa będzie luźniejsza, wtedy dodać resztę ubitej śmietanki i bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym - przechowywanie

Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Smacznego!

ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Joanna | chocololo.pl
Wspaniały deser, który łączy w sobie czekoladowe ciasto i dwa puszyste, delikatne musy.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
3 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na mus śliwkowy

  • 650-700 g śliwek węgierek
  • 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g żelatyny
  • 100 g cukru

Składniki na mus czekoladowy

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka kakao (płaska)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać na gładki sos i zostawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie.
  • W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną i gęstą masę. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko wszystko się połączy skończyć miksować.
  • Do masy w trzech turach przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wmieszać składniki szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
  • Gdy ciasto całkowicie się wystudzi można zostawić je w formie (musy są gęste, nie powinny wypłynąć z formy) lub przełożyć je na talerz lub paterę i założyć specjalny rant. Wyłożyć go folią rantową.

Przygotowanie musu śliwkowego

  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Owoce dać do garnka z grubym dnem (lub na patelnię), wsypać cukier i dusić owoce aż zmiękną i puszczą sok. Kiedy sok zredukuje się (ok. 20 minut), zblendować całość na gładką masę.
  • Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami zimnej wody. Zostawić na 10 minut, następnie dodać do niej dużą łyżkę (lub dwie) przygotowanych, gorących śliwek i rozmieszać. Przygotowaną żelatynę wlać do reszty śliwek (gorących, ale nie gotujących się) i wymieszać dokładnie.
  • Gdy śliwki ostygną (nie dopuścić do stężenia), ubić kremówkę na sztywno i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ją ze śliwkami.
  • Mus przenieść na ciasto i wyrównać, włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć przygotować mus czekoladowy.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Śmietankę (40 ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
  • Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
  • Śmietankę (150ml) ubić na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać resztę.
  • Mus czekoladowy wyłożyć na mus śliwkowy, wyrównać. Ciasto zostawić na noc w lodówce.
  • Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady.

Zobacz także:

podwójnie czekoladowe ciasto delicja 1
podwójnie czekoladowe ciasto delicja
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
452
Shares
Udostępnij 3
Przypnij 449
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • żelatyna
Poprzedni artykuł
Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą
  • Boże Narodzenie
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Pomarańczowe ciasteczka Cantucci z czekoladą

  • 14 października 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik dyniowy z czekoladą
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik dyniowy z czekoladą

  • 21 października 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
  1. Ania pisze:
    23 listopada 2021 o 20:17

    3 stars
    Przepis w porządku, poza jedną rzeczą – krem czekoladowy wymaga zdecydowanie więcej śmietanki, niż podano. Po użyciu takiej ilości, jak w przepisie, krem nie był kremem a gęstą breją, która za gęsta i sucha była, by jakkolwiek rozsmarować ją na cieście. Na szczęście, miałam w lodówce dodatkowe pół kartonika śmietanki 30% i domiksowanie jej do kremu pomogło. Poza tą frustracją, ciasto bardzo smaczne 😀

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      24 listopada 2021 o 16:48

      Dziękuję za komentarz i cieszę się, że ostatecznie ciasto smakowało 🙂 Warstwa czekoladowa powinna być gęsta i puszysta. To mus czekoladowy, nie powinien mieć konsystencji kremu. Mimo tego coś poszło nie tak, robiłam go wiele razy i zawsze ładnie się rozsmarowywał i nie był “suchy”. Być może coś ze składnikami, może to kwestia rodzaju czekolady, śmietanki, zbyt dużej ilości kakao, a może sposobu połączenia składników. Dobrze, że użyła Pani więcej śmietanki i wszystko się udało. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Edyta pisze:
    25 września 2022 o 12:41

    Mus śliwkowy się zważył po dodaniu śmietany. Nie wiem dlaczego

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      25 września 2022 o 13:32

      Może śliwki dobrze nie wystygły? Albo sposób mieszania?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.