Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Śliwki – Do musu potrzeba 360 g konfitury ze śliwek (ugotowanych i zblendowanych na gładko).
650-700 g śliwek trzeba przepołowić, usunąć pestki i włożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Zasypać cukrem, wymieszać i gotować. Gotowałam śliwki ok. 20 minut. Zmiękły, puszczony sok zredukował się. Śliwki zblendować na gładką masę, powinien powstać delikatny, żelowy mus.
Tak przygotowane owoce można jeszcze przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy gorącą śmietankę z kakao i energicznie mieszamy. Gdyby masa się zwarzyła i tłuszcz trochę oddzielił, trzeba podgrzać dodatkową porcję śmietanki i dodać 2 łyżki gorącej śmietanki. Ponownie szybko wymieszać.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać delikatnie sporą łyżkę ubitej śmietany. Gdy się połączą i masa będzie luźniejsza, wtedy dodać resztę ubitej śmietanki i bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Przepis w porządku, poza jedną rzeczą – krem czekoladowy wymaga zdecydowanie więcej śmietanki, niż podano. Po użyciu takiej ilości, jak w przepisie, krem nie był kremem a gęstą breją, która za gęsta i sucha była, by jakkolwiek rozsmarować ją na cieście. Na szczęście, miałam w lodówce dodatkowe pół kartonika śmietanki 30% i domiksowanie jej do kremu pomogło. Poza tą frustracją, ciasto bardzo smaczne 😀
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że ostatecznie ciasto smakowało 🙂 Warstwa czekoladowa powinna być gęsta i puszysta. To mus czekoladowy, nie powinien mieć konsystencji kremu. Mimo tego coś poszło nie tak, robiłam go wiele razy i zawsze ładnie się rozsmarowywał i nie był “suchy”. Być może coś ze składnikami, może to kwestia rodzaju czekolady, śmietanki, zbyt dużej ilości kakao, a może sposobu połączenia składników. Dobrze, że użyła Pani więcej śmietanki i wszystko się udało. Pozdrawiam serdecznie!
Mus śliwkowy się zważył po dodaniu śmietany. Nie wiem dlaczego
Może śliwki dobrze nie wystygły? Albo sposób mieszania?