Strona główna PRZEPISYCIASTA Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

przez Joanna | Chocololo
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Wyjątkowe, odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami. A może odwrócony placek ze śliwkami… Dokładna nazwa jest nieważna, liczy się tylko cudowny smak czekoladowego ciasta przełamanego nieco kwaśnymi śliwkami. Śliwki wcześniej obtaczamy w cukrze z cynamonem i układamy na spodzie tortownicy, następnie przykrywamy czekoladowym ciastem. Po upieczeniu odwracamy je spodem do góry. Ciasto można kroić letnie, zaraz po upieczeniu ma kruche brzegi. Smakuje fantastycznie z gałką lodów lub łyżką bitej śmietany. Następnego dnia staje się niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Nie zostawicie ani kawałka.
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami - wskazówki

Ciasto.

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło –  Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.

Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% lub czekoladowe groszki.

Śliwki.

Śliwki – Użyłam odrobinę kwaśnych śliwek innej odmiany niż węgierki, ale ich również można użyć.

Ogólnie śliwek potrzeba ok. 500 g, u mnie było to 11 śliwek.

Śliwki kroimy na ćwiartki i obtaczamy w cukrze z cynamonem, ale tylko częścią, którą dotykać będzie dna formy. Układamy je jak na zdjęciu, czyli w rozetkę, aby nachodziły na siebie.

Cukier do śliwek – Warto użyć brązowego cukru, który nada bardziej karmelowego posmaku śliwkom.

Na śliwki równomiernie wykładamy ciasto czekoladowe i rozsmarowujemy je dokładnie. Trzeba je jednocześnie trochę dociskać aby weszło między śliwki.

Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam mąką. Jeśli używacie tortownicy z wyjmowanym dnem to możecie wyłożyć papierem dno i boki.

Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami - przechowywanie

Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku) ze względu na dużą ilość owoców. Będzie dobre do 2 dni.

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Smacznego!

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

ODWRÓCONE CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Wyjątkowe, odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru pudru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 70 g kwaśnej śmietany 18% w kubeczku (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

Składniki na warstwę śliwek

  • 11-12 śliwek (ok. 550 gram)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia (dno i boki).
  • Na niewielkim talerzyku wymieszać cukier (2łyżki) i cynamon.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze (stroną z miąższem, która będzie dotykać dna formy) i układać przy sobie, nakładając je na siebie i tworząc rozetę.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odłożyć. Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • Masło utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko. Miksować do połączenia.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i miksować do powstania kruszonki, dodać śmietanę i miksować krótko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć na śliwki i delikatnie rozsmarować, dociskając aby weszło między śliwki.
  • Piec 45 minut, następnie wyjąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie tortownicę rozpiąć i zdjąć obręcz. Przyłożyć do ciasta talerz i obrócić śliwkami do góry.
  • Ciasto zostawić aby się ostudziło, można kroić jeszcze letnie.

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z owocami i bezą
ciasto czekoladowe z owocami i bezą
czekośliwka
czekośliwka
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

4 komentarze

Monika 25 września 2022 - 19:43

5 gwiazdek
Cudo! Jutro będzie robione ♥️

Reply
Joanna | Chocololo 25 września 2022 - 19:49

Super 🙂 ♥️

Reply
Nicka 5 listopada 2022 - 21:13

Przepyszne!
Naprawdę, to jest najlepszy blog z propozycjami słodkości, jaki wypróbowałam. Jak nie wiem, co zrobić na weekend, to właśnie tutaj zaglądam 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 6 listopada 2022 - 16:06

Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo