Odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej, aby można je było utrzeć z cukrem.
Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku, może być 12% lub 18%. Powinna być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% lub czekoladowe groszki.
Śliwki – Użyłam odrobinę kwaśnych śliwek innej odmiany niż węgierki, ale ich również można użyć.
Ogólnie śliwek potrzeba ok. 500 g, u mnie było to 11 śliwek.
Śliwki kroimy na ćwiartki i obtaczamy w cukrze z cynamonem, ale tylko częścią, którą dotykać będzie dna formy. Układamy je jak na zdjęciu, czyli w rozetkę, aby nachodziły na siebie.
Cukier do śliwek – Warto użyć brązowego cukru, który nada bardziej karmelowego posmaku śliwkom.
Na śliwki równomiernie wykładamy ciasto czekoladowe i rozsmarowujemy je dokładnie. Trzeba je jednocześnie trochę dociskać aby weszło między śliwki.
Do przygotowania ciasta użyłam formy okrągłej, płytkiej bez wyjmowanego dna i o lekko pochyłych bokach. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki posmarowałam masłem i obsypałam mąką. Jeśli używacie tortownicy z wyjmowanym dnem to możecie wyłożyć papierem dno i boki.
Przepis na tortownicę/formę o średnicy 23 cm.
Przez 24 godziny można zostawić ciasto w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Po tym czasie warto schować je do lodówki (zabezpieczone folią lub w pojemniku) ze względu na dużą ilość owoców. Będzie dobre do 2 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Cudo! Jutro będzie robione ♥️
Super 🙂 ♥️
Przepyszne!
Naprawdę, to jest najlepszy blog z propozycjami słodkości, jaki wypróbowałam. Jak nie wiem, co zrobić na weekend, to właśnie tutaj zaglądam 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie!