Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
Pyszne i proste do przygotowania ciasto czekoladowe z nutellą, truskawkami i kremem śmietankowym z mascarpone. Uwielbiam takie ciasta, które przygotowuje się szybko, łatwo, a efekt jest super smaczny. Zaraz po ostudzeniu smarujemy ciasto kremem czekoladowo-orzechowym, następnie śmietankowym i obsypujemy świeżymi truskawkami. Można kroić od razu i zjeść jeszcze szybciej. Cudo.
Czekoladowe ciasto z nutellą i truskawkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można kubeczek ze śmietaną włożyć do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Cukier – Zamiast brązowego można użyć białego, chociaż polecam brązowy. Ma lekko karmelowy posmak.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami - przechowywanie
Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g śmietany kwaśnej 12% (w temp. pokojowej)
- 100 g masła
- 190 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 ml espresso
- 120 g cukru brązowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na krem śmietankowy
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (dobre schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo
- 200 g nutelli
- 300-350 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Do garnuszka włożyć masło, wlać gorącą kawę i rozpuścić całość na małym ogniu. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać składniki do większej miski. Wsypać do nich cukier, cukier waniliowy i wymieszać wszystko.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, ciągle mieszając (rózgą kuchenną/trzepaczką) wlać powoli wystudzone masło z kawą.
- Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Przygotowanie kremu śmietankowego. Do miski dać mascarpone i cukier puder, miksować (mikser, końcówki do ubijania) dosłownie kilka sekund, do połączenia cukru z mascarpone. Następnie wlać śmietankę i ubijać 1-2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.
- Wystudzone ciasto posmarować równomiernie nutellą, następnie wyłożyć krem śmietankowy i rozsmarować go delikatnie. Całość posypać pokrojonymi truskawkami.