Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • kontakt
  • kontakt
  • polityka prywatności
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

  • 5 kwietnia 2022
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
Total
29
Shares
10
0
19

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym. Ciasto na babeczki jest proste do przygotowania, ładnie rośnie i jest mięciutkie. Krem to połączenie śmietanki kremówki i mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych. Upieczone i wystudzone babeczki, zanim udekorujemy je kremem, zanurzamy w czekoladzie rozpuszczonej w śmietance. A już pokryte kremem babeczki, obsypujemy obficie kokosowymi wiórkami. Pyszności.
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Olej kokosowy – Najlepiej użyć oleju z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma on kokosowy smak i nada polewie delikatnie kokosowy aromat. Jeśli nie macie oleju kokosowego to można go pominąć i nie zastępować innym. Zróbcie polewę ze śmietanki z czekoladą.

Jeśli Wasze upieczone babeczki nie będą bardzo wystające ponad papilotkę, zamiast zanurzać wierzch w czekoladzie – po prostu polejcie je.

Ciasto na babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach C, większa temperatura może spowodować, że babeczki szybko zetną się na wierzchu, a płynny środek zacznie wypływać tworząc „wulkany”. Jeśli macie podejrzenie, że Wasz piekarnik za mocno grzeje, lepiej upiec babeczki w 175 stopniach C.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 12-14 babeczek.

  

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Smacznego!

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym.
Przepis na 12-14 babeczek.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g masła
  • 240 ml mleka
  • 160 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem kokosowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • W miseczce wymieszać mleko i przesiane kakao, przelać do garnuszka i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać.
  • Do miski wbić jajka, dodać wystudzone mleko z kakao i masłem, wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną). Wsypać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać składniki (trzepaczką lub szpatułką). Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszać, powstanie gładki sos. Zdjąć go z ognia.
  • Wierzch babeczek zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do wystudzenia.
  • Kiedy czekolada lekko zastygnie (można też włożyć babeczki na 10 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką. Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekorować babeczki. Całe babeczki obsypać obficie wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
29
Shares
Udostępnij 10
Przypnij 19
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

  • 31 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciastka brownie z kremem kokosowym
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciastka brownie z kremem kokosowym

  • 7 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
pralinki migdałowe z amaretto
Zobacz przepis
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Pralinki migdałowe z Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 19 maja 2022
mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • PRZEPISY
  • SERNIKI

Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 17 maja 2022
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
Zobacz przepis
  • Ciasta kruche i tarty
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)

  • Joanna | Chocololo
  • 12 maja 2022
ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 10 maja 2022
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto

  • Joanna | Chocololo
  • 5 maja 2022
tort czekoladowy z truskawkami
Zobacz przepis
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI

Tort czekoladowy z truskawkami

  • Joanna | Chocololo
  • 3 maja 2022
orkiszowe brownie z batata
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • Joanna | Chocololo
  • 26 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • Joanna | Chocololo
  • 21 kwietnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
  • pralinki migdałowe z amaretto
    Pralinki migdałowe z Amaretto
    • 19 maja 2022
  • mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    Mini serniczki cytrynowe z białą czekoladą
    • 17 maja 2022
  • tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    Tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
    • 12 maja 2022
  • ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
    • 10 maja 2022
  • migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
    Migdałowe brownie z truskawkami i Amaretto
    • 5 maja 2022
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa kokos krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

reklama
reklama megan design
reklama megan design

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • polityka prywatności
Słodkie przepisy na wypieki i desery dla miłośników czekolady.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności