Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Brownie z kokosem i truskawkami

  • 21 maja 2021
brownie z kokosem i truskawkami
brownie z kokosem i truskawkami
Total
1K
Shares
7
0
1K

Brownie z kokosem i truskawkami

Tarta Bounty, na którą przepis ostatnio zamieściłam, narobiła mi ochoty na więcej kokosowych wypieków. Na blogu znajdziecie już Brownie Bounty, które też uwielbiam. Tym razem czekoladę łączę nie tylko z kokosem, ale i z truskawkami. Powstało pyszne Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.
brownie z kokosem i truskawkami 4

Brownie z kokosem i truskawkami wskazówki

Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada do brownie – Gorzka, najlepiej między 60-80% i mleczna czekolada dobrej jakości.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 25-30 minut wystarczy.

Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z truskawkami i wylać na ciasto.

Przed krojeniem ciasta warto wyciągnąć je na ok. 40 minut z lodówki.  Zmięknie nieco i będzie się lepiej kroić.

Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

brownie z kokosem i truskawkami

Brownie z kokosem i truskawkami - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, można w tortownicy zabezpieczone folią spożywczą. Spożyć do 3 dni.

brownie z kokosem i truskawkami

Smacznego!

brownie z kokosem i truskawkami

BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto, które łączy w sobie brownie, masę kokosową z białą czekoladą i truskawki w galaretce.
Przepis na tortownicę o średnicy 20-22 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 130 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g mąki
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na warstwę kokosową

  • 160 g wiórków kokosowych
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady białej
  • 50 g oleju kokosowego

Składniki na warstwę truskawkową

  • 1 op galaretki truskawkowej (ok. 77 gram)
  • 300 g truskawek (świeżych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać wszystko dobrze. Wylać do przygotowanej tortownicy i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę. Po chwili zamieszać, czekolada powinna się rozpuścić i powstanie gładki sos.
  • Wlać ciepłą masę do wiórków i wymieszać dokładnie. Zostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie wylać masę na brownie, wyrównać i włożyć do lodówki. Zacząć przygotowywać galaretkę.

Przygotowanie warstwy truskawkowej

  • 400 ml gorącej, zagotowanej wody wlać do miski. Wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  • Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć umyć i osuszyć truskawki. Pokroić je na kawałki i dodać do galaretki. Wylać galaretkę na masę kokosową i wstawić do lodówki. Schłodzić, aż galaretka całkowicie stężeje, najlepiej przez noc.

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia

TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)

Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa. Do dekoracji pokrojone kokosowe batoniki i odrobina kokosowych wiórków. Rewelacyjna.

brownie bounty brownie z kokosem1aaa

BROWNIE BOUNTY

Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.

Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

TORT KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Bardzo smaczny tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami. Tort składa się z treściwego i aromatycznego ciasta kokosowego z dodatkiem białej czekolady. Do tego krem z mascarpone i śmietanki, również z białą czekoladą. Pomiędzy warstwami pokrojone w plasterki truskawki.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
1K
Shares
Udostępnij 7
Przypnij 1K
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • galaretka
  • kakao
  • olej kokosowy
  • śmietana kremówka
  • truskawki
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

  • 18 maja 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasteczka mocno czekoladowe
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka mocno czekoladowe

  • 25 maja 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

  1. Paulina pisze:
    9 czerwca 2022 o 11:31

    czy może zostać użyta śmietana 30%?

    Odpowiedz
    1. Joanna | Chocololo pisze:
      9 czerwca 2022 o 11:45

      Tak, nie powinno to wpłynąć na konsystencję masy kokosowej.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności