Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY

Tarta jeżyk

  • 29 marca 2022
tarta jeżyk
tarta jeżyk
Total
119
Shares
1
0
118

Tarta jeżyk

Po ciasteczkach jeżykach, które są przepyszne, wpadła mi do głowy tarta jeżyk. Czyli kruchy, maślany spód, wypełniony masą krówkową, przygotowany z cukierków krówek, masła i śmietanki. Obsypany mieszanką podpieczonych orzechów laskowych, rodzynek i dmuchanego ryżu. Cała tarta polana jest czekoladową polewą. Przyznam, że jest to naprawdę słodki deser, ale taki od którego nie można się oderwać.
tarta jeżyk

Tarta jeżyk - wskazówki

Masło do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Woda do ciasta powinna być zimna, lodowata.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80%, myślę że tarta była z nią idealna.

Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Pieczenie spodu – Spód pieczemy najpierw przykryty papierem do pieczenia i dociążony, następnie dopiekamy bez papieru aż się zarumieni. Jeżeli boczki szybciej się zrumienią, a spód jeszcze będzie jasny, trzeba zabezpieczyć je np. folią aluminiową i dopiec.

Przepis na tartę o średnicy 24 cm.

tarta jeżyk

Tarta jeżyk - przechowywanie

Tartę przechowywać w lodówce, zabezpieczoną folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić ją na ok. 15 minut aby zmiękła. Tartę przechowywać do 4 dni.

tarta jeżyk

Smacznego!

tarta jeżyk

TARTA JEŻYK

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, słodka tarta z masą krówkową, mieszanką orzechów, rodzynek i dmuchanego ryżu.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml wody (lodowatej)

Nadzienie

  • 250 g krówek (kruchych)
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 60 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
  • 60 g rodzynek
  • 20 g ryżu ekspandowanego

Polewa

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 180 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
  • Formę do tarty wysmarować masłem.
  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
  • Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  • Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
  • Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.

Przygotowanie nadzienia

  • W garnuszku, na małym ogniu podgrzać pokrojone krówki, masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masę wylać na spód.
  • Orzechy i rodzynki drobno posiekać, wrzucić do miseczki, dodać ryż i wymieszać wszystko.
  • Wysypać mieszankę na masę krówkową i delikatnie docisnąć (odrobinę). Zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.

Polewa

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Powstanie sos czekoladowy. Wylać go równomiernie na tartę i bardzo delikatnie wyrównać. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.

Zobacz także:

tarta bounty bez pieczenia
tarta bounty bez pieczenia
domowe ciasteczka jeżyki
domowe ciasteczka jeżyki
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
119
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 118
Tweet 0
Podobne składniki
  • krówki
  • orzechy laskowe
  • rodzynki
  • śmietana kremówka
Poprzedni artykuł
czekoladowy budyń ryżowy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekoladowy budyń ryżowy

  • 24 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Ciasto czekoladowe z nutellą i truskawkami

  • 31 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności