Tarta jeżyk
Po ciasteczkach jeżykach, które są przepyszne, wpadła mi do głowy tarta jeżyk. Czyli kruchy, maślany spód, wypełniony masą krówkową, przygotowany z cukierków krówek, masła i śmietanki. Obsypany mieszanką podpieczonych orzechów laskowych, rodzynek i dmuchanego ryżu. Cała tarta polana jest czekoladową polewą. Przyznam, że jest to naprawdę słodki deser, ale taki od którego nie można się oderwać.
Tarta jeżyk - wskazówki
Masło do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.
Woda do ciasta powinna być zimna, lodowata.
Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %. Użyłam gorzkiej 80%, myślę że tarta była z nią idealna.
Krówki – Użyłam kruchych krówek, już bez płynnego środka.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Pieczenie spodu – Spód pieczemy najpierw przykryty papierem do pieczenia i dociążony, następnie dopiekamy bez papieru aż się zarumieni. Jeżeli boczki szybciej się zrumienią, a spód jeszcze będzie jasny, trzeba zabezpieczyć je np. folią aluminiową i dopiec.
Przepis na tartę o średnicy 24 cm.
Tarta jeżyk - przechowywanie
Tartę przechowywać w lodówce, zabezpieczoną folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić ją na ok. 15 minut aby zmiękła. Tartę przechowywać do 4 dni.
Smacznego!
TARTA JEŻYK
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 140 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- 50 ml wody (lodowatej)
Nadzienie
- 250 g krówek (kruchych)
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 36%
- 60 g orzechów laskowych (pieczonych, bez skórek)
- 60 g rodzynek
- 20 g ryżu ekspandowanego
Polewa
- 150 g czekolady gorzkiej
- 180 ml śmietanki 36%
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Do malaksera wsypać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica tarty. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy. Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki.
- Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i dociążyć, wysypując na niego kulki ceramiczne lub np. ryż, fasolę.
- Piec 15 minut w temp. 200 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zdjąć kulki. Piec do zrumienienia spodu, ok 10-15 min. Wyjąć i ostudzić.
Przygotowanie nadzienia
- W garnuszku, na małym ogniu podgrzać pokrojone krówki, masło i śmietankę. Podgrzewać mieszając, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masę wylać na spód.
- Orzechy i rodzynki drobno posiekać, wrzucić do miseczki, dodać ryż i wymieszać wszystko.
- Wysypać mieszankę na masę krówkową i delikatnie docisnąć (odrobinę). Zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzinę.
Polewa
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Powstanie sos czekoladowy. Wylać go równomiernie na tartę i bardzo delikatnie wyrównać. Tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.