Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

  • 22 marca 2022
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy
Total
256
Shares
11
0
245

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

Lubiany i często przygotowywany śmietanowiec z brzoskwiniami postanowiłam zrobić w nieco innej wersji smakowej, truskawkowo-czekoladowy wydawał się idealny. Wyszedł przepyszny, poważnie. Czekoladowe ciasto, tym razem z dodatkiem oleju i nasączone kakao, w połączeniu z truskawkową pianką i truskawkowymi galaretko-musikami smakuje fantastycznie. Galaretko-musiki to zmiksowane, wcześniej podgrzane truskawki mrożone, zblendowane i wymieszane z galaretką. Pychotka! Całość polana czekoladą i ozdobiona świeżymi truskawkami. Cudo.
śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy - wskazówki

Ciasto.

Jajka do ciasta – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Masa śmietanowa i galaretki.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.

Jogurt – Gęsty jogurt grecki. W temperaturze pokojowej.

Truskawki – Użyłam truskawek mrożonych, opakowanie o wadze 450 g.  Po wrzuceniu ich na patelnie/do garnuszka powinny gotować się na małym ogniu (mieszane od czasu do czasu) aż będą miękkie i same zaczną się rozpadać i bulgotać. Zajmie to ok. 15-20 minut. Po zblendowaniu na mus powinno wyjść go 250 ml, czyli pełna szklanka.

Czekolada do polewy – Gorzka, najlepiej 60-80%, ale można wymieszać pół na pół z mleczną jeśli chcecie. Sama mleczna może być za słodka.

Upieczony i ostudzony spód może pozostać w tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i do niej można wlać masę śmietankową. Można też wyjąć ciasto i przełożyć na talerz, nasączyć je i zapiąć w rant do tortów, boki wyłożyć specjalną folią rantową. Dzięki temu masa będzie równa i wszystko ładnie się odklei po zdjęciu rantu.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

Śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy - przechowywanie

Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć do 2-3 dni.

śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

Smacznego!

śmietanowiec czekoladowo-truskawkowy

ŚMIETANOWIEC TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszne czekoladowe ciasto z truskawkową pianką i czekoladową polewą.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru drobnego
  • 40 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 30 ml oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Do nasączenia

  • 70 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao (płaska)
  • 1 łyżeczka cukru (płaska)

Składniki na galaretki-musiki

  • 450 g truskawek mrożonych
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Składniki na masę śmietankową

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 20 g cukru pudru
  • 1 op. galaretki truskawkowej

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 120 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • kilka truskawek

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
  • W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, aż masa będzie jasna, błyszcząca i puszysta. (zajmie to ok. 7-10 minut). Do masy powoli wlewać olej, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Do utartych jajek przesiać delikatnie mąkę z kakao i proszkiem (najlepiej w 2 turach). Mieszać delikatnie szpatułką, aby masa zbyt nie opadła.
  • Dodać czekoladę i delikatnie ją wmieszać. Wylać ciasto do tortownicy i wyrównać, piec 20-25 minut, do suchego patyczka, wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie galaretek-musików

  • Truskawki wsypać na patelnie. Dusić je pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy zaczną same się rozpadać i sok zacznie się redukować trzeba je zblendować na mus. (powinno wyjść 250 ml musu).
  • Do miseczki wlać szklankę (250 ml) wrzątku i wsypać galaretkę. Wymieszać dokładnie. Wlać do galaretki mus i wymieszać. Wylać całość do płaskiego naczynia ( najlepiej ceramicznego np. do zapiekania lub tarty). Gdy wystygnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny aż się całkiem zetnie.
  • Gdy się zetnie naciąć nożykiem galaretkę-mus w kratkę (tak żeby powstały kwadraciki 1x1 cm), włożyć znów do lodówki.

Przygotowanie nasączenia

  • Wrzątek (70 ml) wlać do miseczki, dodać kakao, cukier i dobrze wymieszać. Gdy lekko ostygnie nasączyć ciasto.

Przygotowanie masy śmietankowej

  • Do miski wlać 150 ml wrzątku, wsypać galaretkę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia (ale żeby nie zaczęła tężeć), można ją wymieszać od czasu do czasu.
  • W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem. Do wystudzonej galaretki wmieszać dokładnie jogurt grecki, następnie wmieszać masę do ubitej śmietanki. Zrobić to szpatułką i bardzo delikatnie.
  • Do masy dodać galaretki-musiki (podważać je np. łopatką kuchenną żeby odkleiły się od naczynia). Wmieszać je delikatnie do masy.
  • Całość wylać na wystudzone i nasączone ciasto ciasto (w tortownicy z papierem do pieczenia lub rancie), wyrównać i włożyć do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na noc.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać. Czekolada rozpuści się i powstanie gładki sos, odstawić na chwilę aby przestygł następnie równomiernie wylać na schłodzoną masę śmietankową. Schłodzić jeszcze przez godzinę. Udekorować truskawkami.

Zobacz także:

śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
śmietanowiec z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
torcik czekoladowo-porzeczkowy
torcik czekoladowo-porzeczkowy

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
256
Shares
Udostępnij 11
Przypnij 245
Tweet 0
Podobne składniki
  • galaretka
  • jogurt
  • kakao
  • śmietana kremówka
  • truskawki
Poprzedni artykuł
domowe ciasteczka jeżyki
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Domowe ciasteczka jeżyki

  • 17 marca 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
czekoladowy budyń ryżowy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Czekoladowy budyń ryżowy

  • 24 marca 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności