Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami
Ciasto czekoladowe w sam raz dla wszystkich kochających słodycze. Pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe, krem z dodatkiem popularnego kremu orzechowo-czekoladowego i mini pianki marshmallow. To jest dopiero słodkie połączenie! Odkąd upiekłam szwedzkie ciasto KÄRLEKSMUMS, ciągle mam ochotę, żeby je do czegoś wykorzystać. Niewysokie, intensywnie czekoladowe, mokre wręcz lepkie. Stworzone do podania z pysznym kremem i różnymi dodatkami. Zamiast pianek możecie posypać je pieczonymi, obranymi ze skórek orzechami laskowymi, ulubionymi ciasteczkami, a latem świeżymi owocami. Rewelacja.
Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa – Do ciasta zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. Wystarczy 1 łyżeczka (saszetka po 2g). Nie trzeba jej zaparzać w wodzie, można po prostu wsypać ją do mleka (wtedy dajcie 100 ml mleka) i masła podczas podgrzewania i wymieszać do rozpuszczenia.
Mascaropne powinno być z zimne, prosto z lodówki.
Nutella powinna być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Przepis na formę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ I PIANKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 100 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 50 ml mleka
- 50 ml espresso
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 160 g cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (zimnego)
- 250 g nutelli
- 120 ml śmietanki 36% (zimnej)
- 15 g kakao
Dodatkowo
- pianki marshmallow
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
- Do miski przesiać kakao, wlać śmietankę. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez chwilę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
- Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
- Krem rozsmarować równomiernie na cieście. Posypać wierzch piankami i schłodzić ciasto minimum 2 godziny w lodówce.