Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

To ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami kojarzy mi się z niedzielnym, rodzinnym obiadem, po którym wszyscy czekają na deser. Już kawa zaparzona, już są talerzyki i… jest ciasto. Na czekoladowym spodzie, z soczystymi śliwkami i cynamonem, gęstym budyniem i kruchym wierzchem. Warto je przygotować, jest naprawdę smaczne. Spód ma dodatkowo kawałki czekolady, a budyń białą czekoladę, która sprawia, że po ostudzeniu jest sztywniejszy i ma fajny smak. Polecam gorąco!
ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

Ciasto czekoladowe z budyniem z śliwkami - wskazówki

Masło i jajko do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Czekolada Gorzka między 60-80%. Nie dodawajcie mlecznej, ciasto będzie zbyt słodkie i straci swój czekoladowy charakter. Poza tym czekolada mleczna szybciej się topi, będzie więc trudniej wylepić tortownicę ciastem. Można użyć gorzkich, czekoladowych groszków.

W przypadku tego ciasta warto wyrobić je ręcznie (bo można je też oczywiście zmiksować w malakserze) żeby je „wyczuć”. Czyli wyłapać granicę, gdy zaczyna się ładnie formować, a jednocześnie robić coraz bardziej miękkie. Zaznaczę, że kawałeczki masła dalej mogą być widoczne, podczas gdy Wy już będziecie mieć wrażenie, że ciasto jest ok. I dobrze, bo kawałki masła po prostu będą widoczne. Nie można wyrabiać go zbyt długo, tylko do momentu gdy  można je zacząć formować Długie wyrabianie sprawi, że ciasto nie będzie tak kruche jak powinno.

Spód można wcześniej podpiec jeśli chcecie aby był bardziej kruchy.  Ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce i podpiec w 200 stopniach C, przez 10-15 minut. Następnie wyjąć i postępować jak w przepisie, nie trzeba czekać aż wystygnie. Jednak nie trzeba tego robić, ciasto i tak wyjdzie.

Śliwki – Potrzeba ok. 600 g śliwek, ja zmieściłam 700 g na styk, układając ćwiartki śliwek bardzo blisko siebie.

Śliwki kroimy na ćwiartki i obtaczamy w cukrze z cynamonem.

Cukier do śliwek – Warto użyć brązowego cukru, który nada bardziej karmelowego posmaku śliwkom.

Budyń – Potrzeba 2 opakowań budyniu waniliowego  cukrem.

Śmietanka – Jeśli nie macie śmietanki, można zamienić ją na mleko. Masa będzie troszkę rzadsza. Polecam jednak użyć śmietanki, doda więcej smaku.

Budyń gotujemy, aż będzie gęsty. Jak zacznie być aksamitny i spływać z mieszadła gęstą stróżką, która zostawia ślady na wierzchu – to dobry czas żeby dodać połamaną w kostki czekoladę i energicznie wymieszać.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

Ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami - przechowywanie

Po upieczeniu można przechowywać je zabezpieczone w formie przez 24 godziny w temp. pokojowej. Jeśli po tym czasie ciasto nie zostanie zjedzone trzeba schować je do lodówki, będzie dobre jeszcze do 2 dni.

Jeśli chcecie je schować do lodówki, polecam pokroić już zawczasu całe ciasto na równe kawałki. Kruche ciasto twardnieje w lodówce i później trzeba wyciągnąć całe i poczekać aż się nieco ociepli i będzie lepiej kroić, a tak jest już gotowe. Poza tym, z lodówki jest bardzo smaczne.

ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

Smacznego!

ciasto czekoladowe z budyniem i śliwkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM I ŚLIWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Ciasto na czekoladowym spodzie, z soczystymi śliwkami i cynamonem, gęstym budyniem i kruchym wierzchem.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 jajko (zimne, z lodówki)
  • 200 g masła (zimnego, z lodówki)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

Składniki na masę budyniową

  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30-36%
  • 100 g czekolady białej

Dodatkowo

  • 600 g śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, odłożyć. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukry i wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wymieszać i ręcznie zacząć wyrabiać ciasto, rozcierając masło w palcach.
  • Gdy ciasto zacznie się formować i robić dość plastyczne, podzielić je i 1/3 uformować w kulę, schować do zamrażarki.
  • Do pozostałych 2/3 dodać czekoladę i szybko zagnieść do połączenia. Ciastem wylepić dno formy. Formę schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i zacząć przygotowywać śliwki.

Przygotowanie śliwek

  • Na talerzyku wymieszać cukier i cynamon. Odłożyć.
  • Spód schłodzonego ciasta równomiernie posypać bułką tartą.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Każdą śliwkę obtoczyć w cukrze i układać przy sobie na przygotowanym cieście.

Przygotowanie budyniu i pieczenie

  • Do miseczki wlać śmietankę, wsypać budyń i wymieszać dokładnie. Białą czekoladę połamać na kosteczki i odłożyć.
  • W garnuszku zagotować mleko. Do gorącego mleka wlewać śmietankę (będzie gęsta) z budyniem, ciągle energicznie mieszając. Budyń gotować jeszcze chwilkę (ciągle mieszając, na najmniejszym ogniu) aż zgęstnieje. Dodać czekoladę i mieszać do połączenia składników.
  • Gorący budyń wylać na śliwki i wyrównać.
  • Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na warstwę budyniu.
  • Piec 40 minut, następnie jeszcze 10 minut na niższym poziomie piekarnika, aby podpiec spód. Wyjąć i ostudzić. Kroić po dokładnym ostudzeniu.

Zobacz także:

odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
odwrócone ciasto czekoladowe ze śliwkami
czekośliwka
czekośliwka
czekoladowa gruszotka z budyniem
czekoladowa gruszotka z budyniem

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

1 komentarz

TERESA 27 września 2023 - 16:47

5 gwiazdek
Super wyszlo, wszystkim bardzo smakowalo. Troche sie nameczylam z ta gorzka czekaloda, ale bylo warto. Pyszne i calkiem latwe.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo