Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe

Czekośliwka, czyli powidła śliwkowo-czekoladowe

Śliwkowe powidła z dodatkiem czekolady, nazywane czekośliwką lub śliwkową nutellą. Bardzo smaczny dodatek do placków, naleśników, czy po prostu rozsmarowane na świeżej bułeczce. Sprawdzi się też do nadziewania pierniczków czy przełożenia dużego piernika. Wyjeść łyżeczką też można, a nawet trochę trzeba.
czekośliwka

Czekośliwka - wskazówki i przechowywanie

Śliwki – Dobrze wybrać owoce miękkie i  dojrzałe, wtedy można dodać mniej cukru.

Czekolada – Dobrej jakości gorzka czekolada, zawartość kakao min. 60%.

Cukier – Dodawany jest do smaku, jeżeli preferujecie mniej to nic nie szkodzi, można też całkowicie z niego zrezygnować. Ja zmieszałam dwa rodzaje cukru: brązowy (trzcinowy) i zwykły biały w proporcji 1:1. Brązowy cukier delikatnie podkreśli czekoladowy smak powideł.

Śliwki należy dusić około godziny lub nieco dłużej, w dużym garnku z grubym dnem, ale równie dobrze sprawdzi się wysoka i szeroka patelnia (też z grubym dnem). Im dłużej gotujemy śliwki, tym będą one mieć gęstszą konsystencję. Trzeba o tym pamiętać bo pod koniec dodajemy czekoladę i gdy powidła ostygną to dodatkowo się zagęszczą.

Idealna konsystencja jest, gdy śliwki są miękkie i same się rozpadają, sok który puściły jest zredukowany i tworzy się lepki syrop. Wtedy blendujemy śliwki, albo i nie jeśli lubicie kawałki owoców.

Gorące powidła przełożyć do wcześniej wyparzonych we wrzątku słoików.

Przechowywanie. Czekośliwkę przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na 3-4 słoiczki.

czekośliwka

Smacznego!

czekośliwka

Czekośliwka

Joanna | chocololo.pl
Śliwkowe powidła z dodatkiem czekolady.
Przepis na 3-4 słoiczki.

SKŁADNIKI
  

  • kg śliwek węgierek
  • 100 g cukru (lub mniej; można również dodać brązowy)
  • 150 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć owoce do garnka z grubym dnem i wsypać cukier.
  • Dusić śliwki przez godzinę na małym ogniu, mieszają całość od czasu do czasu i pilnując, żeby się nie przypaliła.
  • Kiedy śliwki będą gotowe i będą mieć dobrą konsystencję* trzeba je zblendować. Można całkowicie na gładko, można zostawić malutkie kawałki owoców.
  • Czekoladę posiekać, wrzucić do śliwek i dokładnie wymieszać. Gotować śliwki jeszcze 5 minut i przełożyć do świeżo wyparzonych słoików.

WSKAZÓWKI

*Śliwki należy dusić około godziny lub nieco dłużej, w dużym garnku z grubym dnem, ale równie dobrze sprawdzi się wysoka i szeroka patelnia (też z grubym dnem). Im dłużej gotujemy śliwki, tym będą one mieć gęstszą konsystencję. Trzeba o tym pamiętać bo pod koniec dodajemy czekoladę i gdy powidła ostygną to dodatkowo się zagęszczą.
Idealna konsystencja jest, gdy śliwki są miękkie i same się rozpadają, sok który puściły jest zredukowany i tworzy się lepki syrop. Wtedy blendujemy śliwki, albo i nie jeśli lubicie całe owoce.

Zobacz także:

kruchy placek ze śliwkami i czekoladą 1
kruchy placek ze śliwkami i czekoladą
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
domowa nutella
domowa nutella

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo