Ciasto czekoladowe „salceson” z jabłkami

Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami

Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, które nazywane jest salcesonem. Bardzo jesienne, pachnące cynamonem, wilgotne od owoców. Dodatkiem do tego ciasta są też orzechy, a ja nie mogłam się oprzeć i dodałam też posiekaną czekoladę. Ciasto salceson jest mięciutkie, robi się szybko. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłe, chwilę wcześniej oblane czekoladową polewą i posypane orzechami. Dodatkową zaletą jest też to, że ciasto jest proste do przygotowania. Idealne na chłodne, jesienne popołudnie do gorącej herbaty z miodem i plasterkami jabłka.
czekoladowe ciasto salceson z jabłkami

Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Można zamienić na biały cukier.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Szybko ocieplicie ją wlewając odpowiednią ilość maślanki do szklanki. Trzeba ją (szklankę z maślanką) włożyć do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Czekoladę trzeba drobno posiekać.

Orzechy – Włoskie lub pekan. Orzechy z grubsza siekamy.

Jabłka – Najlepiej odmiana słodka i dość twarda. Do ciasta potrzebne są dwa małe jabłka, łączna waga to ok. 350 g.

Czekoladowe ciasto z jabłkami można po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pominąć czekoladową polewę.

Przepis na formę 20×20 cm.

czekoladowe ciasto salceson z jabłkami

Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami - przechowywanie

W lodówce, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez ok. 3 dni.

czekoladowe ciasto salceson z jabłkami

Smacznego!

czekoladowe ciasto salceson z jabłkami

CZEKOLADOWE CIASTO "SALCESON" Z JABŁKAMI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, które nazywane jest salcesonem. Bardzo jesienne, pachnące cynamonem, wilgotne od owoców.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 małe jabłka
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 20 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
  • Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę i odłożyć. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać z grubsza. Wszystko odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem. Odłożyć.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli ciągle miksując wlewać maślankę, następnie masło. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
  • Do mokrych składników przesiać suche, wymieszać i wsypać orzechy z czekoladą. Wmieszać je delikatnie i na końcu wmieszać też jabłka.
  • Ciasto wyłożyć do formy. Wyrównać, będzie gęste. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć. Polewa ostudzi się i lekko zgęstnieje.
  • Rozsmarować polewę na cieście i posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z jabłkami, jabłka, orzechy

Zobacz także:

ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ciasto czekoladowe z tartymi jabłkami i syropem
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo