Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami
Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami, które nazywane jest salcesonem. Bardzo jesienne, pachnące cynamonem, wilgotne od owoców. Dodatkiem do tego ciasta są też orzechy, a ja nie mogłam się oprzeć i dodałam też posiekaną czekoladę. Ciasto salceson jest mięciutkie, robi się szybko. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłe, chwilę wcześniej oblane czekoladową polewą i posypane orzechami. Dodatkową zaletą jest też to, że ciasto jest proste do przygotowania. Idealne na chłodne, jesienne popołudnie do gorącej herbaty z miodem i plasterkami jabłka.
Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier brązowy – Można zamienić na biały cukier.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Szybko ocieplicie ją wlewając odpowiednią ilość maślanki do szklanki. Trzeba ją (szklankę z maślanką) włożyć do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Czekoladę trzeba drobno posiekać.
Orzechy – Włoskie lub pekan. Orzechy z grubsza siekamy.
Jabłka – Najlepiej odmiana słodka i dość twarda. Do ciasta potrzebne są dwa małe jabłka, łączna waga to ok. 350 g.
Czekoladowe ciasto z jabłkami można po upieczeniu posypać cukrem pudrem i pominąć czekoladową polewę.
Przepis na formę 20×20 cm.
Czekoladowe ciasto "salceson" z jabłkami - przechowywanie
W lodówce, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez ok. 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWE CIASTO "SALCESON" Z JABŁKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 jajka duże (w temp. pokojowej)
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 60 g masła
- 80 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 małe jabłka
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g orzechów włoskich
Składniki na polewę
- 70 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 20 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 2 łyżki posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do ostudzenia.
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę i odłożyć. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać z grubsza. Wszystko odłożyć.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem. Odłożyć.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli ciągle miksując wlewać maślankę, następnie masło. Skończyć miksować, gdy składniki się połączą.
- Do mokrych składników przesiać suche, wymieszać i wsypać orzechy z czekoladą. Wmieszać je delikatnie i na końcu wmieszać też jabłka.
- Ciasto wyłożyć do formy. Wyrównać, będzie gęste. Piec 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć. Polewa ostudzi się i lekko zgęstnieje.
- Rozsmarować polewę na cieście i posypać posiekanymi orzechami.