Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Jest miękkie i puszyste, i choć następnego dnia robi się trochę twardsze (to przez czekoladę i masło), to i tak jest bardzo smaczne, ja np. trzymam je specjalnie w lodówce. Fani białej czekolady będą zadowoleni, jest jej tu aż 250 g razem z polewą. Ciasto jest proste do przygotowania, nie wymaga ubijania, ani ucierania niczego jak np. w babce. To proste ciacho na kwaśnej śmietanie, taka biała wersja ciasta do czekoladowego tortu z truskawkami, tylko wzbogacona o skórkę cytrynową i ze zmienioną ilością mąki. Proste i pyszne.
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, jeśli zbyt szybko będzie się rumienić zmniejszcie temperaturę o 5 stopni. Czas pieczenia ok. 45 minut, do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po 40 minutach.

Polewa – Jeśli czekolada nie rozpuści się całkiem  w małej ilości śmietanki można dodatkowo podgrzać całość w kąpieli wodnej, stąd wkładamy czekoladę do metalowej miseczki. Jeśli polewa się zwarzy, trzeba podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę czekolady.

Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11 cm.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie

Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą do 2-3 dni, w temperaturze pokojowej. Można też trzymać je w lodówce, jest wtedy fajnie twarde, ale warto pokroić je wcześniej na kawałki.

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

Smacznego!

ciasto cytrynowe z białą czekoladą

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 2 cytryn

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.

Zobacz także:

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Barbara Bukowska 26 marca 2023 - 13:13

Czy zamiast trzepaczki można użyć miksera na małych obrotach

Reply
Joanna | Chocololo 26 marca 2023 - 19:51

Można 🙂 Tylko mąkę już wmieszać delikatnie, najlepiej szpatułką.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo