Ciasto cytrynowe z białą czekoladą
Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Jest miękkie i puszyste, i choć następnego dnia robi się trochę twardsze (to przez czekoladę i masło), to i tak jest bardzo smaczne, ja np. trzymam je specjalnie w lodówce. Fani białej czekolady będą zadowoleni, jest jej tu aż 250 g razem z polewą. Ciasto jest proste do przygotowania, nie wymaga ubijania, ani ucierania niczego jak np. w babce. To proste ciacho na kwaśnej śmietanie, taka biała wersja ciasta do czekoladowego tortu z truskawkami, tylko wzbogacona o skórkę cytrynową i ze zmienioną ilością mąki. Proste i pyszne.
Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytryny z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytryny należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach C, jeśli zbyt szybko będzie się rumienić zmniejszcie temperaturę o 5 stopni. Czas pieczenia ok. 45 minut, do suchego patyczka, pierwszy raz patyczek można wbić po 40 minutach.
Polewa – Jeśli czekolada nie rozpuści się całkiem w małej ilości śmietanki można dodatkowo podgrzać całość w kąpieli wodnej, stąd wkładamy czekoladę do metalowej miseczki. Jeśli polewa się zwarzy, trzeba podgrzać odrobinę śmietanki (łyżkę) i dodać gorącą do czekolady, dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę czekolady.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25×11 cm.
Ciasto cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie
Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą do 2-3 dni, w temperaturze pokojowej. Można też trzymać je w lodówce, jest wtedy fajnie twarde, ale warto pokroić je wcześniej na kawałki.
Smacznego!
CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g białej czekolady
- 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 220 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 80 ml oleju
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z 2 cytryn
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki 36%
- skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
- W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
- Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
- Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
- Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.
2 komentarze
Czy zamiast trzepaczki można użyć miksera na małych obrotach
Można 🙂 Tylko mąkę już wmieszać delikatnie, najlepiej szpatułką.