Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

  • 21 kwietnia 2022
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Total
210
Shares
1
0
209

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą. Miękkie w środku, pachnące pięknie cytrynową skórką, z soczyście zielonymi pistacjami i słodką, białą czekoladą. To bardzo smaczne połączenie smaków. Orzeźwiające, rozweselające i rozpływające się w ustach. Pasują idealnie do filiżanki zielonej herbaty.
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć.

Pistacje – Użyłam tureckich pistacji łuskanych (nieprażonych). Mają one ładny, intensywnie zielony kolor.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi, sporo rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią, ok. 12-14 minut.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły spore. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 10 dużych ciastek.

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Smacznego!

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą.
Przepis na 10 dużych ciastek.
5 from 1 vote
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 80 g pistacji łuskanych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć. Pistacje z grubsza posiekać i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i waniliowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się połączą, pod koniec dodając przygotowaną skórkę cytrynową.
  • Miksując na najmniejszych obrotach, dodać mąkę w 3 turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do ciasta wsypać pistacje (odrobinę można zostawić do posypania przed pieczeniem) i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wyspać czekoladę (też można zostawić kilka kosteczek) i ponownie delikatnie ją wmieszać do ciasta.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po ok. 5-6 sztuk na blachę) w odstępach. Powciskać w nie kosteczki czekolady i posypać resztą pistacji.
  • Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią im się lekko brzegi. Wyjąć i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
210
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 209
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • cytryna
  • pistacje
Poprzedni artykuł
czekoladowy sernik tiramisu
  • CIASTA
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki na zimno

Czekoladowy sernik tiramisu (bez pieczenia)

  • 14 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
orkiszowe brownie z batata
  • BROWNIE
  • PRZEPISY

Orkiszowe brownie z batata

  • 26 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022
1 komentarz
  1. Dominika pisze:
    1 lutego 2023 o 20:31

    5 stars
    Zrobiłam ten przepis po raz pierwszy i wyszedł cudownie ! Ciasteczka pięknie pachną, są kruche i przepyszne ! Polecam ! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.