Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć.
Pistacje – Użyłam tureckich pistacji łuskanych (nieprażonych). Mają one ładny, intensywnie zielony kolor.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi, sporo rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią, ok. 12-14 minut.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły spore. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 10 dużych ciastek.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
1 komentarz
Zrobiłam ten przepis po raz pierwszy i wyszedł cudownie ! Ciasteczka pięknie pachną, są kruche i przepyszne ! Polecam ! 🙂