Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

przez Joanna | Chocololo
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą. Miękkie w środku, pachnące pięknie cytrynową skórką, z soczyście zielonymi pistacjami i słodką, białą czekoladą. To bardzo smaczne połączenie smaków. Orzeźwiające, rozweselające i rozpływające się w ustach. Pasują idealnie do filiżanki zielonej herbaty.
cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - wskazówki

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.

Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć.

Pistacje – Użyłam tureckich pistacji łuskanych (nieprażonych). Mają one ładny, intensywnie zielony kolor.

Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi, sporo rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią, ok. 12-14 minut.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły spore. Można nakładać ciasto łyżką.

Przepis na 10 dużych ciastek.

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

Smacznego!

cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą.
Przepis na 10 dużych ciastek.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 100 g czekolady białej
  • 80 g pistacji łuskanych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć. Pistacje z grubsza posiekać i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i waniliowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się połączą, pod koniec dodając przygotowaną skórkę cytrynową.
  • Miksując na najmniejszych obrotach, dodać mąkę w 3 turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do ciasta wsypać pistacje (odrobinę można zostawić do posypania przed pieczeniem) i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wyspać czekoladę (też można zostawić kilka kosteczek) i ponownie delikatnie ją wmieszać do ciasta.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po ok. 5-6 sztuk na blachę) w odstępach. Powciskać w nie kosteczki czekolady i posypać resztą pistacji.
  • Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią im się lekko brzegi. Wyjąć i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Dominika 1 lutego 2023 - 20:31

5 gwiazdek
Zrobiłam ten przepis po raz pierwszy i wyszedł cudownie ! Ciasteczka pięknie pachną, są kruche i przepyszne ! Polecam ! 🙂

Reply
Wiktoria 4 marca 2024 - 16:18

5 gwiazdek
trafilam tutaj przypadkowo, robilam przepis pierwszy raz i ciasteczka wyszly przepyszne. Bardzo goraco polecam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo