Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

  • 5 września 2021
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką
Total
62
Shares
0
0
62

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej? Miałam wielką ochotę na ciasto z malinami i na kruszonkę, ale też na ciasto, którego wykonanie nie wymaga wiele czasu. Na ciasto, które można zjeść jeszcze lekko ciepłe z filiżanką kawy i dodatkową garścią malin. Początkowo myślałam o Blondie, ale taką ilość cukru postanowiłam zostawić sobie na inny dzień. Wyszło idealnie. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, niewielkich rozmiarów, więc znika niesamowicie szybko.
ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do kruszonki – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Przepis na formę 18×18 cm.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką - przechowywanie

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po lekkim przestudzeniu i polaniu czekoladą, ale na następny dzień też będzie pyszne. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięte folią spożywczą do 2 dni, w temperaturze pokojowej.

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

Smacznego!

ciasto z białą czekoladą, malinami i kruszonką

CIASTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, MALINAMI I KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Połączenie przepyszne, naprawdę. Biała czekolada, maliny i kruszonka, czego chcieć więcej?
Przepis na formę18x18 cm.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 80 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru białego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 gram)
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g malin

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 40-50 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Białą czekoladę (80 g) połamać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku. Ciepłym masłem zalać czekoladę, poczekać minutę i rozmieszać na gładki sos. Zostawić do wystudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, ciągle mieszając.
  • W trzech turach przesiać do ciasta mąkę z proszkiem. Mieszać całość szpatułką. Tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
  • Ciasto wylać do przygotowanej formy, wyrównać. Można stuknąć kilka razy dnem formy w blat kuchenny, aby ciasto się wyrównało. Na wierzchu poukładać maliny i posypać równomiernie kruszonką.
  • Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Pierwszy raz patyczek wbić po 30 minutach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Gdy trochę przestygnie, polać je białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Zobacz także:

cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Cytrynowe ciasto z białą czekoladą, kremem i borówkami

Delikatne, miękkie i puszyste ciasto cytrynowe z białą czekoladą i nutką kokosa. Do środka wrzuciłam odrobinę borówek, ale tylko trochę bo ciasto jest delikatne i nawet obsypane mąką owoce mogą opaść na dno. Ale to nic, na wierzchu mamy puszysty krem śmietankowy z mascarpone i dużo pysznych borówek.

kruchy placek z nutellą i malinami

Kruchy placek z Nutellą i malinami

Prosty i ekspresowy do przygotowania (nie wliczając 40 minut pieczenia) kruchy placek z Nutellą i malinami. Pyszne połączenie słodkiego, czekoladowo-orzechowego kremu z lekko kwaskowymi malinami na kruchym, maślanym spodzie. W dodatku z chrupiącą, złotą kruszonką. Super ciasto do kawy, z garścią malin lub gałką lodów waniliowych. Tak niewiele składników, a efekt jest naprawdę smaczny.

cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Cynamonowe ciasto z czekoladą i kruszonką

Jest to mięciutkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone cukrowo-cynamonową posypką, do której jeszcze dodałam kakao. Oprócz tego, na wierzchu znajdziecie chrupiącą, cynamonową kruszonkę i kawałki czekolady. Faktycznie jest to ciasto idealne do kawy. Można kroić jeszcze lekko ciepłe, kiedy jest najbardziej miękkie i puszyste. Pycha.

Obserwuj Chocololo:

Facebook

Instagram

Pinterest

Total
62
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 62
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • maliny
Poprzedni artykuł
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

  • 1 września 2021
Zobacz przepis
Następny artykuł
ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką
  • CIASTA
  • Ciasta z owocami
  • PRZEPISY

Ciasto na maślance z czekoladą, borówkami i kruszonką

  • 9 września 2021
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności