Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Kiedy w domu zostaje kilka dojrzałych bananów koniecznie trzeba zrobić ciasto bananowe. Żeby nie było nudno, zawsze przygotowuję je odrobinę inaczej. Teraz padło na ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym. Wyszło pyszne. Samo ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste, bardzo proste do przygotowania. Jeśli macie ochotę to dorzućcie do ciasta trochę czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady. 70-80 gram wystarczy. A jak nie macie ochoty na krem maślany, ciasto będzie przepyszne posmarowane domową nutellą.
Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Jogurt – Najlepiej gęsty i tłusty np. typu greckiego. Można też użyć kwaśnej śmietany 18% w kubeczku.
Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.
Przepis na blaszkę 20×20 cm.
Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie
Przechowywać w lodówce do 2 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zaraz po ostudzeniu i posmarowaniu kremem. Schłodzone dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.
Smacznego!
CIASTO BANANOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 2 banany (260 g już po obraniu)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru drobnego
- 240 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
- 80 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na krem
- 100 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła orzechowego
- 50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- plasterki banana (do ozdoby)
- odrobina posiekanych orzechów i wiórków czekoladowych (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i wymieszać. Odłożyć.
- W drugiej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jajka, masło i jogurt. Wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
- Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
- Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę.
- Ciasto posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami, plasterkami banana i wiórkami czekolady.