Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Kiedy w domu zostaje kilka dojrzałych bananów koniecznie trzeba zrobić ciasto bananowe. Żeby nie było nudno, zawsze przygotowuję je odrobinę inaczej. Teraz padło na ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym. Wyszło pyszne. Samo ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste, bardzo proste do przygotowania. Jeśli macie ochotę to dorzućcie do ciasta trochę czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady. 70-80 gram wystarczy. A jak nie macie ochoty na krem maślany, ciasto będzie przepyszne posmarowane domową nutellą.
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - wskazówki

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Jogurt – Najlepiej gęsty i tłusty np. typu greckiego. Można też użyć kwaśnej śmietany 18% w kubeczku.


Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.

Masło orzechowe – Gładkie lub crunchy, masło orzechowe w 100% z orzechów, bez dodatków.

Przepis na blaszkę 20×20 cm.

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym - przechowywanie

Przechowywać w lodówce do 2 dni, w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Ciasto najlepiej smakuje w dniu pieczenia, zaraz po ostudzeniu i posmarowaniu kremem. Schłodzone dobrze jest wyjąć ok. 15-20 minut przed podaniem, ciasto ociepli się i krem zrobi się delikatniejszy.

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Smacznego!

ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

CIASTO BANANOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasto bananowe z maślanym kremem czekoladowo-orzechowym.
Przepis na blaszkę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 2 banany (260 g już po obraniu)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 100 g masła (w temp. pokojowej, miękkie)
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • plasterki banana (do ozdoby)
  • odrobina posiekanych orzechów i wiórków czekoladowych (do ozdoby)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostygnięcia.
  • Do miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wsypać cukier i wymieszać. Odłożyć.
  • W drugiej misce rozgnieść banany na papkę, dodać jajka, masło i jogurt. Wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia, ma być w temperaturze pokojowej, ale wciąż płynna.
  • Do miski dać masło i masło orzechowe. Miksować (końcówki do ubijania) przez minutę aż składniki się połączą, następnie przesiać do nich cukier puder i ubijać ok. 3-4 minuty aż całość będzie puszysta.
  • Powoli wlewać do kremu ostudzoną czekoladę i ubijać jeszcze 1 minutę.
  • Ciasto posmarować kremem i ozdobić posiekanymi orzechami, plasterkami banana i wiórkami czekolady.

Zobacz także:

bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
bananowy tort straciatella
bananowy tort straciatella

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo