Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czy cukier Muscovado jest niezbędny?
Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można nakładać ciasto łyżką lub formować w dłoniach kuleczki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Orzechy laskowe – Pieczone i obrane ze skórki. Można użyć gotowych, już upieczonych i obranych lub upiec samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na ok 24 ciasteczka.
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.