Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

  • 18 kwietnia 2023
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą
Total
9
Shares
0
0
9

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

Intensywnie czekoladowe ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą. Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Wnętrze jest też lekko lepkie, a to przed dodatek cukru muscovado, który jest melasowy, słonawy i nadaje kawowo-korzennego posmaku. Razem z orzechami laskowymi i kawałami białej czekolady ciasteczka smakują przepysznie.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czy cukier Muscovado jest niezbędny?

Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.

Jeżeli bardzo chcecie go zamienić można użyć brązowego (trzcinowego), ale konsystencja i smak mogą się różnić. Same ciastka powinny się jednak udać.
Kiedy do rozpuszczonego masła dodamy cukier mieszamy, aż składniki się połączą i cukier zacznie się rozpuszczać. Na początku może się wydawać, że masło  i cukier nie chce się połączyć. Po dłuższej chwili mieszania składniki połączą się.  Ostatecznie w masie może pozostać trochę granulek cukru, ale większość powinna się rozpuścić.

Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można nakładać ciasto łyżką lub formować w dłoniach kuleczki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.

Można nakładać duże ciasta (gałkownica 50 ml). Trzeba piec je dłużej, bo ok. 11-12 minut.

Orzechy laskowe – Pieczone i obrane ze skórki. Można użyć gotowych, już upieczonych i obranych lub upiec samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na ok 24 ciasteczka.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Smacznego!

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

CIASTKA Z CUKREM MUSCOVADO, ORZECHAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku.
Przepis na ok 24 ciasteczka.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru Muscovado
  • 30 g jogurtu/kwaśnej śmietny (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 80 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć. Czekoladę białą pokroić na drobne kosteczki i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjęć z ognia, dodać cukry i wymieszać. Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita (zajmie to chwilę). Przelać masę do miski i odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Do wystudzonego masła z cukrem wmieszać jogurt i jajko. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i białą czekoladę. Ciasto schować do lodówki na 1 godzinę.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy ciastek; ciasto przechowywać w lodówce do czasu nałożenia kolejnej porcji na blachę).
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć równe porcje ciasta ( wielkości małego orzecha włoskiego) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
  • Ciasteczka piec ok. 9 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
9
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 9
Tweet 0
Podobne składniki
  • biała czekolada
  • kakao
  • orzechy laskowe
Poprzedni artykuł
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą
  • CIASTA
  • Ciasta drożdżowe
  • PRZEPISY

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

  • 13 kwietnia 2023
Zobacz przepis
Następny artykuł
lekki mus czekoladowo-kawowy
  • Desery
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki

Lekki mus czekoladowo-kawowy

  • 20 kwietnia 2023
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności