Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.
Składniki (na ok. 18 sztuk):
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki ryżowej
– 120 g masła
– 50 g cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 żółtko jaja
– szczypta soli
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g orzechów laskowych ( mogą być uprażone i obrane ze skórek)
– 50 g rodzynek
– 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
Przygotowanie:
Do miski wsypać przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek i pokrojone w koskę masło. Dodać żółtko i zagnieść aż powstanie dobrze połączone ciasto.
Czekoladę, orzechy, rodzynki posiekać i dodać do ciasta, wymieszać. Na blacie rozłożyć folię spożywczą, przełożyć na nią ciasto i uformować z niego wałeczek. Zawinąć go w folię i skręcić boki folii jak cukierek. Można jeszcze chwilę rolować zawinięte ciasto, aż uzyska pożądany kształt wałeczka o średnicy ok. 5 cm.
Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć 2 blachy papierem.
Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm i układać w odstępach na blaszkach. Piec ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Wyjąć ciastka z piekarnika i po ok. 5-10 minutach, gdy trochę stwardnieją można je przełożyć na kratkę do studzenia
Po wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!