Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Kruche ciasteczka pieguski

Kruche ciasteczka pieguski

przez Joanna | Chocololo
kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą
Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą.  Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.
Składniki (na ok. 18 sztuk):

– 100 g mąki pszennej

– 100 g mąki ryżowej

– 120 g masła

– 50 g cukru

– 1 łyżeczka cukru waniliowego

– 1 żółtko jaja

– szczypta soli

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 g orzechów laskowych ( mogą być uprażone i obrane ze skórek)

– 50 g rodzynek

– 50 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Przygotowanie:

Do miski wsypać przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek i pokrojone w koskę masło. Dodać żółtko i zagnieść aż powstanie dobrze połączone ciasto.

Czekoladę, orzechy, rodzynki posiekać i dodać do ciasta, wymieszać. Na blacie rozłożyć folię spożywczą, przełożyć na nią ciasto i uformować z niego wałeczek. Zawinąć go w folię i skręcić boki folii jak cukierek. Można jeszcze chwilę rolować  zawinięte ciasto, aż uzyska pożądany kształt wałeczka o średnicy ok. 5 cm.

Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć 2 blachy papierem.

Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm i układać w odstępach na blaszkach. Piec ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Wyjąć ciastka z piekarnika i po ok. 5-10 minutach, gdy trochę stwardnieją można je przełożyć na kratkę do studzenia

Po wystudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą
kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2022 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo