Cofnij
Idealne i pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i kremem kakaowym z dodatkiem masła orzechowego.

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie, lekko kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym.
Przepis na 10 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 100 g masła
  • 100 g cukru białego
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 20 g jogurtu/kefiru/maślanki
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 80-90 g czekolady mlecznej

Składniki na krem

  • 60 g masła (miękkiego)
  • 70 g masła orzechowego (gładkiego)
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g kakao

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Cukier wsypać do miski. Masło roztopić w garnuszku i wlać do cukru, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia, następnie dodać jajko i jogurt, ponownie wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
  • Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i w odstępach układać na blaszce.
  • Piec 11-12 minut. Wyjąć z piekarnika, po 2 minutach przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu kakaowego

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
  • Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
  • Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem czekoladowy, masło orzechowe, orzechy ziemne