Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odłożyć.
Cukier wsypać do miski. Masło roztopić w garnuszku i wlać do cukru, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia, następnie dodać jajko i jogurt, ponownie wymieszać.
Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać.
Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko delikatnie szpatułką.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i w odstępach układać na blaszce.
Piec 11-12 minut. Wyjąć z piekarnika, po 2 minutach przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu kakaowego
Masło ucierać (końcówki do ubijania) z masłem orzechowym przez minutę do połączenia.
Wsypać cukier przesiany z kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa.
Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, ciastka, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem, krem czekoladowy, masło orzechowe, orzechy ziemne