Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami
Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie. Zresztą, tak właśnie podaje się je we Włoszech. Z kawą lub z winem, w których macza się ciastko przed jedzeniem. Cantucci są pieczone podwójnie, dzięki temu są bardzo kruche i chrupkie, nawet lekko twardawe, na pograniczu ciastka i sucharka. Naprawdę warto spróbować.
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - wskazówki
Ciastka są proste do przygotowania, ale kilka wskazówek zawsze się znajdzie:
– Nie należy piec ciasta za pierwszym razem dłużej niż w przepisie bo stanie się zbyt twarde i ciężkie do pokrojenia (a i tak jest twarde).
– Ciastka można kroić nożem z piłką, czyli takim do chleba. Mi jednak lepiej kroiło się ostrym nożem (nóż szefa), szybko i z siłą (prawie jak tasakiem).
– Można podzielić ciasto na dwie równe porcje i upiec dwa wałeczki. Piec wtedy krócej, ok. 20 minut. Ciasteczka będą mniejsze i łatwiejsze do pokrojenia. Wyjdzie ich też więcej.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60 – 80 %.
Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - przechowywanie
Przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Ciastka są trwałe i powinny wytrzymać ponoć 2-3 tygodnie (a nawet i więcej). Ciężko mi powiedzieć jak będą smakować po kilku tygodniach, ale tydzień można przechowywać spokojnie.
Smaczengo!
CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 270 g mąki pszennej
- 55 g kakao
- 170 g cukru drobnego
- 50 g masła (zimnego)
- 2 jajka
- 4 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g migdałów
- 70 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Chwilę ubijać trzepaczką, aż jajka się spienią.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Składniki nie muszą się całkowicie połączyć, powinna powstać taka większa kruszonka.
- Do ciasta dodać pokrojone w małą kostkę zimne masło, wmieszać je szpatułką. Ciasto zagnieść ręcznie, aż będzie jednolite i zwarte. Przenieść je na stolnicę i jeszcze chwilę pougniatać.
- Z ciasta zrobić kulę, spłaszczyć ją lub trochę rozwałkować. Czekoladę posiekać i razem z migdałami wysypać na ciasto. Ugniatać całość, wgniatając w ciasto czekoladę i migdały.
- Z ciasta zrobić długi wałeczek (lub 2 równe wałeczki) na ok. 35 cm. Przenieść go na przygotowaną blaszkę.
- Piec 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni.
- Ostrym nożem pokroić ciasto (można lekko na ukos) na 1,5-2 cm kromeczki i układać z powrotem na blaszce. Piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.
Zobacz także:
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM
Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego.
CIASTECZKA BROWNIE Z M&M's
Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.