Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Włoskie, czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami. Można nawet powiedzieć, że podwójnie czekoladowe, bo samo ciastko zawiera kakao i dodajemy do niego jeszcze posiekaną czekoladę. Ciasteczka są bardzo charakterystyczne, niesamowicie kruche i idealne do kawy. Mam wrażenie, że są wręcz stworzone ,aby jeść je w jej towarzystwie. Zresztą, tak właśnie podaje się je we Włoszech. Z kawą lub z winem, w których macza się ciastko przed jedzeniem. Cantucci są pieczone podwójnie, dzięki temu są bardzo kruche i chrupkie, nawet lekko twardawe, na pograniczu ciastka i sucharka. Naprawdę warto spróbować.
Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - wskazówki

Ciastka są proste do przygotowania, ale kilka wskazówek zawsze się znajdzie:

– Nie należy piec ciasta za pierwszym razem dłużej niż w przepisie bo stanie się zbyt twarde i ciężkie do pokrojenia (a i tak jest twarde).

– Ciastka można kroić nożem z piłką, czyli takim do chleba. Mi jednak lepiej kroiło się ostrym nożem (nóż szefa), szybko i z siłą (prawie jak tasakiem).

– Można podzielić ciasto na dwie równe porcje i upiec dwa wałeczki. Piec wtedy krócej, ok. 20 minut. Ciasteczka będą mniejsze i łatwiejsze do pokrojenia. Wyjdzie ich też więcej.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60 – 80 %.

Migdały – Można użyć blanszowanych lub ze skórką.

Przepis na ok. 22 ciasteczka.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami 2

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami - przechowywanie

Przechowywać  ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Ciastka są trwałe i powinny wytrzymać ponoć 2-3 tygodnie (a nawet i więcej). Ciężko mi powiedzieć jak będą smakować po kilku tygodniach, ale tydzień można przechowywać spokojnie.

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

Smaczengo!

Ciasteczka Cantucci z czekoladą i migdałami

CIASTECZKA CANTUCCI Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

Joanna | chocololo.pl
Włoskie,czekoladowe ciasteczka Cantucci z migdałami.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g kakao
  • 170 g cukru drobnego
  • 50 g masła (zimnego)
  • 2 jajka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g migdałów
  • 70 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dużą, płaską blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
  • Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i szczyptę soli. Chwilę ubijać trzepaczką, aż jajka się spienią.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Składniki nie muszą się całkowicie połączyć, powinna powstać taka większa kruszonka.
  • Do ciasta dodać pokrojone w małą kostkę zimne masło, wmieszać je szpatułką. Ciasto zagnieść ręcznie, aż będzie jednolite i zwarte. Przenieść je na stolnicę i jeszcze chwilę pougniatać.
  • Z ciasta zrobić kulę, spłaszczyć ją lub trochę rozwałkować. Czekoladę posiekać i razem z migdałami wysypać na ciasto. Ugniatać całość, wgniatając w ciasto czekoladę i migdały.
  • Z ciasta zrobić długi wałeczek (lub 2 równe wałeczki) na ok. 35 cm. Przenieść go na przygotowaną blaszkę.
  • Piec 25-30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić do lekkiego ostudzenia na 10-15 minut. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni.
  • Ostrym nożem pokroić ciasto (można lekko na ukos) na 1,5-2 cm kromeczki i układać z powrotem na blaszce. Piec 10 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia.

Zobacz także:

KOKOSANKI W CZEKOLADZIE

Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.

ciasteczka thumbprint z czekoladą i sosem krówkowym a

CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM

Wraz z końcem roku dodaje ciasteczka thumbprint do moich najulubieńszych tegorocznych ciastek. Koniecznie spróbujcie. To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego.

ciasteczka brownie z m&m's a

CIASTECZKA BROWNIE Z M&M's

Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo