Tort kokosowy z białą czekoladą i truskawkami

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mielone wiórki kokosowe – Polecam, jeżeli macie możliwość zmielić wiórki samodzielnie. Można użyć mąki kokosowej, jednak ona jest bardziej sucha i inaczej chłonie wodę. Dobrej jakości wiórki są lekko wilgotne i aromatyczne. Aby łatwiej i drobniej je zmielić (i aby nie powstała pasta) warto mielić wiórki z częścią mąki (odmierzonej do ciasta).
Mleczko kokosowe – Tłustsze mleczko, ja użyłam o zawartości tłuszczu 19%.
Pieczenie ciasta – Ciasta nie piec na raz (nie dzieląc na dwie formy). Jeżeli nie macie dwóch takich samych tortownic lepiej upiec ciasta osobno (jedno po drugim), pamiętając jednak, żeby podzielić składniki na pół i każde ciasto przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Podczas pieczenia ciasto urośnie z małą górką, która opadnie po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Ogólnie ciasto nie wyrasta mocno, jest treściwe i wilgotne.
Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 2 – 3 minuty. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Przepis na tort o średnicy 18 cm, wysokość 10 cm.
Tort przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2 dni od momentu złożenia.
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.
Przepis na pyszny tort, który trochę przypomina w smaku pączek z różaną konfiturą. Stąd właśnie jego nazwa. Składa się z dwóch osobno pieczonych blatów ciasta na occie jabłkowym i kwaśniej śmietanie z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej.
Idealny tort dla wielbicieli kawy. Tort, który łączy w sobie mocno czekoladowe ciasto nasączone kawą i puszysty krem kawowy. Pokryty kakaowym kremem maślanym. Pyszny i uzależniający z każdym kawałkiem. Wykwintny i elegancki. W połączeniu z filiżanką mocnej, gorącej kawy rewelacja.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.