Ciasteczka brownie z M&M's
Mega czekoladowe ciastka brownie z M&M’s i kawałkami czekolady. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Kolorowe i rozweselające. Bardzo proste do przygotowania, w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich pysznym smakiem.
Ciasteczka brownie z M&M's - wskazówki
Ciasteczka są naprawdę proste do przygotowania, należy jednak pamiętać, że:
– Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, jajka można przez 10-15 minut ocieplić w ciepłej wodzie.
– Czekolada gorzka powinna być dobrej jakości, najlepiej między 60-80%.
– Żeby ciasteczka były bardziej okrągłe i równe (ciasto będzie dość rzadkie i nakładane łyżką, więc może wyjść nierówne) można po nałożeniu na blaszkę poczekać 3 minuty i delikatnie palcami uformować brzegi.
– Nie piec ciastek dłużej niż 10 minut, będą zbyt suche.
Przepis na ok. 12 ciastek.
Ciasteczka brownie z M&M's - przechowywanie
Ciasteczka przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w szczelnym pojemniku. Powinny zachować świeżość do 4 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA BROWNIE Z M&M'S
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 110 g czekolady gorzkiej
- 45 g mąki pszennej
- 5 g kakao
- 35 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru brązowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g draży M&M's
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło, dodać posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać, gdy czekolada się rozpuści i odłożyć do ostudzenia.
- Do miseczki przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Mleczną czekoladę pokroić w kosteczki i odłożyć.
- Jajko wymieszać z cukrem, stopniowo, ciągle mieszając dolewać rozpuszczoną czekoladę.
- Wsypać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać dobrze, wsypać kosteczki czekolady i połowę M&M's (50g), wymieszać wszystko szpatułką.
- Wykładać na blachę po łyżce ciasta w odstępach (ciasto podczas pieczenia urośnie i rozleje się trochę na boki). Na wierzchu delikatnie powciskać pozostałe M&M's.
- Piec 10 minut, po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce na 5 minut i przenieść do całkowitego wystudzenia na kratkę.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM
Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Obficie przełóżcie kremem.
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.
CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM
To kruche, maślane ciasteczka z wgłębieniem, do którego trzeba dać coś pysznego. Przeważnie dodaje się dżem, ale ja napełniłam je sosem krówkowym i czekoladą, dodatkowo posypałam solonymi orzeszkami ziemnymi. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
2 komentarze
Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu?
Ok. 12 sztuk 🙂