2,6K
Budyń czekoladowy
Na chłodne dni i niezbyt przyjemną pogodę jest sposób – domowy budyń czekoladowy. Ciepły, aksamitny i głęboko czekoladowy. Najlepszy z pysznymi dodatkami. U mnie były to pianki marshmallow i odrobina posiekanej czekolady, ale budyń będzie smakować wybornie z bitą śmietaną, owocami np. z podsmażonymi na patelni śliwkami z cynamonem. Zresztą bez dodatków też jest pyszny. Domowy budyń robi się ekspresowo, a smaku do kupnego nawet nie da się porównać.

Budyń czekoladowy - wskazówki
Dobrze oddzielcie żółtka od białek.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Zamiast cukru waniliowego można użyć ekstraktu waniliowego lub np. migdałowego. Budyń będzie mieć piękny aromat.
Trudno mi określić ile porcji budyniu wychodzi, bo wychodzi tyle na ile go podzielicie 😉 U mnie były to 2 pucharki, ale jakby nie być tak łakomym, to 4 niewielkie salaterki by wyszły. Przyjmijmy więc 4 porcje.
Przepis na 4 małe porcje.

Budyń czekoladowy - przechowywanie
Budyń jemy od razu lub po wystygnięciu. Można zostawić go w lodówce, w pucharku i zabezpieczony folią spożywczą. Będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!

BUDYŃ CZEKOLADOWY
Joanna | chocololo.plAksamitny i głęboko czekoladowy domowy budyń .Przepis na 4 małe porcje.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 25 g cukru
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 15 g masła
- 10 g kakao
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wlać 250 ml mleka, wsypać skrobię ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie wymieszać i odłożyć.
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- Do garnuszka wlać drugą część mleka (250ml), doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, kakao i masło. Wymieszać aż masło się rozpuści i powstanie jednolity płyn. Postawić garnuszek na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na średni i podgrzewać całość, ciągle mieszając aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
- Gotowy budyń od razu przelać do pucharków.