Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

przez Joanna | Chocololo
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

To przepyszne, czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami powinno Was zachwycić. Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi. Nie zabrakło czekoladowej polewy i posiekanych orzechów włoskich do dekoracji i smaku. Jeśli poszukujecie ciasta na święta, które będzie proste do przygotowania, pachnące korzennymi przyprawami i czekoladą, to koniecznie je przygotujcie. Powinno szybko zniknąć ze stołu.
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Ciasto pieczemy w dużej formie i po ostudzeniu przekrajamy na dwie, równe części. Z tego powodu wychodzi ciasto o połowę mniejsze, ale wyższe.

Jeśli chcecie dużą blachę gotowego ciasta (przełożonego powidłami i polanego czekoladą), trzeba podwoić składniki. Ciasta przygotujcie i pieczcie osobno, wyjdą dwie blachy, więc nie trzeba będzie nic kroić, tylko posmarować jeden blat ciasta powidłami i przykryć drugim

Nie pieczcie ciasta z podwójnej porcji w jednej blaszce. Ciasto jest bardzo delikatne i będzie ciężko je przekroić na dwa blaty.

Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32×22).

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub  zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Smacznego!

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

CZEKOLADOWE CIASTO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI

Joanna | chocololo.pl
Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi.
Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32x22).

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 ml mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem: mleko, masło i przyprawę piernikową. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, przyprawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Nie jak blaty tortu, tylko po prostu przekroić ciasto na pół.
  • Przygotować folię spożywczą i rozwinąć ją na blacie. Jedną połowę ciasta położyć na folii i posmarować ciasto dokładnie powidłami, przykryć drugą połową ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto zawinąć dokładnie w folię spożywczą, położyć na nim cięższą książkę i odłożyć na noc.
  • Przygotować polewę. Do metalowej miski dać połamaną na kostki czekoladę i masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
  • Ciasto odwinąć z folii i położyć na talerzu/kratce do polewania itp. posmarować ciasto polewą i posypać posiekanymi orzechami.
  • Zostawić do zastygnięcia polewy.

Zobacz także:

szybki piernik polany czekoladą
szybki piernik polany czekoladą
czekośliwka
czekośliwka
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo