Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

  • 4 grudnia 2022
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami
Total
144
Shares
34
0
110

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

To przepyszne, czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami powinno Was zachwycić. Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi. Nie zabrakło czekoladowej polewy i posiekanych orzechów włoskich do dekoracji i smaku. Jeśli poszukujecie ciasta na święta, które będzie proste do przygotowania, pachnące korzennymi przyprawami i czekoladą, to koniecznie je przygotujcie. Powinno szybko zniknąć ze stołu.
czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Ciasto pieczemy w dużej formie i po ostudzeniu przekrajamy na dwie, równe części. Z tego powodu wychodzi ciasto o połowę mniejsze, ale wyższe.

Jeśli chcecie dużą blachę gotowego ciasta (przełożonego powidłami i polanego czekoladą), trzeba podwoić składniki. Ciasta przygotujcie i pieczcie osobno, wyjdą dwie blachy, więc nie trzeba będzie nic kroić, tylko posmarować jeden blat ciasta powidłami i przykryć drugim

Nie pieczcie ciasta z podwójnej porcji w jednej blaszce. Ciasto jest bardzo delikatne i będzie ciężko je przekroić na dwa blaty.

Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32×22).

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami - przechowywanie

W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub  zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Smacznego!

czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

CZEKOLADOWE CIASTO PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI

Joanna | chocololo.pl
Smakuje jak mięciutki, wilgotny piernik, przełożony gęstymi powidłami śliwkowymi.
Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32x22).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 150 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 ml mleka
  • 210 g mąki pszennej
  • 45 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo

  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem: mleko, masło i przyprawę piernikową. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, przyprawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
  • Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe części. Nie jak blaty tortu, tylko po prostu przekroić ciasto na pół.
  • Przygotować folię spożywczą i rozwinąć ją na blacie. Jedną połowę ciasta położyć na folii i posmarować ciasto dokładnie powidłami, przykryć drugą połową ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto zawinąć dokładnie w folię spożywczą, położyć na nim cięższą książkę i odłożyć na noc.
  • Przygotować polewę. Do metalowej miski dać połamaną na kostki czekoladę i masło. Podgrzewać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.
  • Ciasto odwinąć z folii i położyć na talerzu/kratce do polewania itp. posmarować ciasto polewą i posypać posiekanymi orzechami.
  • Zostawić do zastygnięcia polewy.

Zobacz także:

szybki piernik polany czekoladą
szybki piernik polany czekoladą
czekośliwka
czekośliwka
piernik bananowy z czekolada i suszonymi sliwkami 1
Piernik bananowy z czekoladą i suszonymi śliwkami

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
144
Shares
Udostępnij 34
Przypnij 110
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • orzechy włoskie
Poprzedni artykuł
budyń czekoladowy
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Budyń czekoladowy

  • 29 listopada 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
  • Boże Narodzenie
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Serniki pieczone

Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym

  • 6 grudnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności