Czekoladowe ciasto piernikowe z powidłami

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Ciasto pieczemy w dużej formie i po ostudzeniu przekrajamy na dwie, równe części. Z tego powodu wychodzi ciasto o połowę mniejsze, ale wyższe.
Jeśli chcecie dużą blachę gotowego ciasta (przełożonego powidłami i polanego czekoladą), trzeba podwoić składniki. Ciasta przygotujcie i pieczcie osobno, wyjdą dwie blachy, więc nie trzeba będzie nic kroić, tylko posmarować jeden blat ciasta powidłami i przykryć drugim
Nie pieczcie ciasta z podwójnej porcji w jednej blaszce. Ciasto jest bardzo delikatne i będzie ciężko je przekroić na dwa blaty.
Przepis na formę 35x25cm (wymiary spodu 32×22).
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre do 4 dni.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.