Brownie ze śliwkami i białą czekoladą

Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!

Składniki ( na blaszkę kwadratową 21×21 cm):

– 200 g czekolady gorzkiej

– 150 g masła

– cukier waniliowy opakowanie (ok.12 gr)

– 140 g cukru brązowego

– 3 jajka

– 100 g mąki

– 2 łyżki kakao

– 100 g białej czekolady

– ok. 200 g śliwek (5-6 sztuk)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać do połączenia składników i odłożyć masę do wystudzenia.

W osobnej misce dobrze wymieszać jajka z cukrem (można mikserem, trzepaczką, nawet widelcem). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodawać wystudzoną masę czekoladową, ciągle mieszając.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki  śliwki i kawałki białej czekolady. Powciskać je lekko.

Piec brownie przez 30-35 minut. Wystudzić w blaszce.

brownie ze śliwkami i białą czekoladą 1
brownie ze śliwkami i białą czekoladą
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo