Ciężkie, mięsiste i przepyszne brownie. Ciasto, którego wielbicielom czekolady nie trzeba przedstawiać. Według mnie najlepsze z czekoladą o zawartości kakao 70 %, choć można użyć dowolnej gorzkiej czekolady. Z dodatkiem śliwek i białej czekolady smakuje wybornie. Przygotowanie go zajmuje niewiele czasu, podobnie jak jedzenie. A znika bardzo szybko!
Składniki ( na blaszkę kwadratową 21×21 cm):
– 200 g czekolady gorzkiej
– 150 g masła
– cukier waniliowy opakowanie (ok.12 gr)
– 140 g cukru brązowego
– 3 jajka
– 100 g mąki
– 2 łyżki kakao
– 100 g białej czekolady
– ok. 200 g śliwek (5-6 sztuk)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać do połączenia składników i odłożyć masę do wystudzenia.
W osobnej misce dobrze wymieszać jajka z cukrem (można mikserem, trzepaczką, nawet widelcem). Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodawać wystudzoną masę czekoladową, ciągle mieszając.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki śliwki i kawałki białej czekolady. Powciskać je lekko.
Piec brownie przez 30-35 minut. Wystudzić w blaszce.