Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie z czekoladową bezą i malinami

  • 30 sierpnia 2020
brownie z czekoladową bezą i malinami
brownie z czekoladową bezą i malinami
Total
91
Shares
1
0
90
Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.
Składniki na cisto (okrągła forma 18 cm):

– 125 g masła

– 175 g gorzkiej czekolady

– 120 g brązowego cukru

– 3 jajka

– 50 g mielonych migdałów

Składniki na bezę:

– 2 białka

– 100 g cukru

– 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

– 15 g kakao

Dodatkowo:

– 2 garści malin (mogą być też borówki, truskawki lub porzeczki)

– 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać ok. 5 cm ponad krawędzie formy.

W kąpieli wodnej rozpuścić razem masło i czekoladę, wymieszać by powstał gładki sos.  Przelać go do większej miski, dodać cukier i dobrze wymieszać. Żółta oddzielić od białek, te pierwsze wmieszać do czekoladowej masy.  Dodać także zmielone migdały i wszystko wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą czekoladową. Przygotowane ciasto wylać na blachę i włożyć do piekarnika, piec 30 minut.

Przygotowanie bezy:

W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo po łyżce cukru i ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do piany wsypać skrobię i kakao, wmieszać delikatnie łopatką, można pozostawić smugi kakao.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie bezę, wyrównać i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C i zostawić jeszcze na 10 minut.

Ciasto będzie lekko zapadnięte – to dobrze. Gdy ciasto ostygnie w powstałe zagłębienie można wsypać owoce i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
brownie z czekoladową bezą i malinami
brownie z czekoladową bezą i malinami

Przepis pochodzi z książki “Czekolada” Erica Lanlard. Został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

Total
91
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 90
Tweet 0
Podobne składniki
  • bezglutenowe
  • kakao
  • maliny
  • migdały
Poprzedni artykuł
knedle ze śliwkami i nutellą 1
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Knedle ze śliwkami i Nutellą

  • 28 sierpnia 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Kruche ciasteczka pieguski

  • 1 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
bananowa babka czekoladowa z nadzieniem
Zobacz przepis

Bananowa babka czekoladowa z nadzieniem

sernik kajmakowy z musem czekoladowym
Zobacz przepis

Sernik kajmakowy z musem czekoladowym

ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

1 komentarz
  1. Pingback: Brownie karmelowe jabłuszko - Chocololo.pl - czekoladowy blog

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności