Gofry czekoladowe

Cukier brązowy – można go zastąpić cukrem białym.
Mleko – można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym.
Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. U mnie pieczenie 1 partii gofrów trwa 8-9 minut. Zawsze smaruję ją tłuszczem, przeważnie masłem klarowanym lub olejem.
Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.
Gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, gdy kilka chwil poleżą na ratce. Są wtedy najbardziej chrupiące. Gdy ostygną najlepiej podgrzać je w piekarniku na kratce, ok. 3-4 minuty w 190 stopniach C. Będą znów chrupiące.
Można je przechowywać w lodówce, w pojemniku i odgrzać następnego dnia.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.