Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • PRZEPISY
  • RÓŻNOŚCI

Gofry czekoladowe

  • 28 września 2020
gofry czekoladowe
gofry czekoladowe
Total
12
Shares
1
0
11

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie. Podałam je z karmelizowanymi plasterkami banana i bitą śmietaną. Posypane były też odrobiną mlecznej czekolady. Pycha. Możecie zjeść je z dowolnymi owocami, masłem orzechowym lub przepyszną domową nutellą. Na blogu znajdziecie też czekośliwkę, ale gofry będą z nią dobre!
gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe - wskazówki

Cukier brązowy – można go zastąpić cukrem białym.

Mleko – można zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym.

Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. U mnie pieczenie 1 partii gofrów trwa 8-9 minut. Zawsze smaruję ją tłuszczem, przeważnie masłem klarowanym lub olejem.

Zaraz po upieczeniu gofry układać na kratce aby odparowały z każdej strony. Nie układać na talerzu, ani tym bardziej jeden na drugim. Mogą zrobić się gumowe.

Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.

Przechowywanie gofrów

Gofry najlepsze są zaraz po upieczeniu, gdy kilka chwil poleżą na ratce. Są wtedy najbardziej chrupiące. Gdy ostygną najlepiej podgrzać je w piekarniku na kratce, ok. 3-4 minuty w 190 stopniach C. Będą znów chrupiące.

Można je przechowywać w lodówce, w pojemniku i odgrzać następnego dnia.

gofry czekoladowe

Smacznego!

gofry czekoladowe

GOFRY CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Gofry czekoladowe, chrupiące i pełne dodatków, to wprost idealne śniadanie.
Przepis na ok. 10-12 prostokątnych gofrów.
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 2 jajka
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 375 ml mleka (1,5 szklanki)
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE
 

  • W małym garnuszku roztopić masło i odstawić do wystudzenia.
  • Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odstawić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski (później będą ubijane).
  • Żółtka dać do osobnej miski, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać chwilę trzepaczką, aż masa lekko się utrze (niecałą minutę). Wlać mleko i wystudzone masło, wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki, kakao, proszku i sody. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. W tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać z ciastem.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną, wysmarowaną tłuszczem gofrownicę. Ilość nakładanego ciasta i czas pieczenia dostosować do swojej gofrownicy. Ja piekłam 8-9 minut.
  • Upieczone gofry wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Po chwili staną się chrupiące i idealne do zjedzenia.

Zobacz także:

domowa nutella
domowa nutella
gofry na maślance z kawałkami czekolady
gofry na maślance z kawałkami czekolady
czekośliwka
czekośliwka

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
12
Shares
Udostępnij 1
Przypnij 11
Tweet 0
Podobne składniki
  • kakao
  • mleko
Poprzedni artykuł
trufle czekoladowe z nalewką malinową 1aa
  • CZEKOLADKI
  • PRZEPISY

Trufle czekoladowe z nalewką malinową

  • 25 września 2020
Zobacz przepis
Następny artykuł
brownie z musem jabłkowym i karmelem 1a
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie karmelowe jabłuszko

  • 30 września 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
ucierane ciasto czekoladowe z bananami
Zobacz przepis

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem
Zobacz przepis

Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem

pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

Czekoladowe ciasto Michałek porzeczką
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto Michałek z porzeczką

sernik oreo z kajmakową pianką
Zobacz przepis

Sernik Oreo z kajmakową pianką

kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą
Zobacz przepis

Kokosowe ciasto z ananasem i białą czekoladą

orzechowe ciasteczka z serduszkiem
Zobacz przepis

Orzechowe ciasteczka z serduszkiem

trufle mleczno-orzechowe
Zobacz przepis

Trufle mleczno-orzechowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności