Brownie kakaowe
Trochę inne brownie niż te, które pojawiały się do tej pory. To ciasto nie ma w środku roztopionej czekolady. Jest za to sporo kakao i kawałki czekolady deserowej. Brownie kakaowe ma konsystencję mniej gliniastą i mazistą, bardziej za to lepką. A to przez spory dodatek cukru muscovado, który jest aromatyczny, wyrazisty i melasowy. W cieście wyczuwalna jest też nutka kawy. Kakaowe brownie graniczy między klasycznym brownie, a mocno czekoladowym ciastem. Posypane kakao kostki ciasta są słodkie, jednak mają w sobie coś wytrawnego.
Brownie kakaowe - wskazówki
Ciasto jest niezwykle proste do przygotowania, ale warto pamiętać:
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier – W przepisie jest cukier Muscovado, nadaje on lepkości i podkreśla czekoladowy smak. Warto go użyć, ale można też zrobić kombinację: 90 gram cukru białego i 100 gram brązowego.
Czekolada – Można wykorzystać ulubioną czekoladę np. mleczną, gorzką lub deserową. Ja użyłam deserowej-mlecznej.
Należy pamiętać, żeby nie mieszać zbyt długo ciasta. Na każdym etapie mieszamy tylko do połączenia składników.
Nie piec ciasta zbyt długo bo będzie za suche. Wystarczy 25-27 minut.
Przepis na blaszkę 18×18 cm.
Brownie kakaowe - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Można trzymać w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.
Smacznego!
BROWNIE KAKAOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła
- 80 g mąki
- 50 g kakao
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru brązowego
- 90 g cukru Muscovado
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (mocnej, 5 gram)
- 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub deserowa)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia, wsypać oba cukry i kawę. Wymieszać dokładnie, aż cukier lekko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić do wystudzenia.
- Mąkę z kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
- Masę maślaną wlać do miski, wbić jajka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Nie dłużej.
- Wsypać mąkę z kakao i wymieszać całość. Nie mieszać zbyt długo, skończyć gdy tylko składniki się połączą. Wmieszać delikatnie czekoladę i wylać równomiernie do formy.
- Piec 25-27 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Zobacz także:
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
Brownie Chrupiący Orzech
Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
Slutty Brownies
Obiecuję, że będzie słodko. Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje.