Slutty Brownies

Jajka do ciasta (do spodu i do brownie) – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło do ciasteczkowego spodu – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.
Czekolada – Do warstwy brownie najlepsza będzie czekolada gorzka między 60-80%. Do warstwy ciasteczkowej można użyć gorzkiej lub deserowej, z mleczną może być już za słodko.
Nie piec ciasta zbyt długo, wystarczy 35 max 40 minut, inaczej obie masy będą za suche. A chodzi o dość mazistą i lekko zakalcową konsystencję.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).
Ciasto przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. W lodówce można przechowywać ciasto do 5 dni, ale pamiętajcie, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Ociepli się i będzie miękkie.
Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.
Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Dzień dobry, czy warstwę ciasteczkową trzeba wkładać do zamrażarki czy wystarczy lodówka?
Dzień dobry, lepiej do zamrażarki, ponieważ bardziej się schłodzi podczas przygotowywania brownie. Dzięki temu jest też bardziej kruche. Jednak jak schowa Pani do lodówki, nic się nie stanie:)