Slutty Brownies

przez Joanna | Chocololo
slutty brownies

Slutty Brownies

Obiecuję, że będzie słodko. Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje. Z dużą gałką lodów waniliowych to już jest totalna rozpusta. 
slutty brownies

Slutty Brownies - wskazówki

Jajka do ciasta (do spodu i do brownie) – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło do ciasteczkowego spodu – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Czekolada – Do warstwy brownie najlepsza będzie czekolada gorzka między 60-80%. Do warstwy ciasteczkowej można użyć gorzkiej lub deserowej, z mleczną może być już za słodko.

Nie piec ciasta zbyt długo, wystarczy 35 max 40 minut, inaczej obie masy będą za suche. A chodzi o dość mazistą i lekko zakalcową konsystencję.

Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. (wymiary spodu 25×21).

slutty brownies warstwy

Slutty Brownies - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 2-3 dni. W lodówce można przechowywać ciasto do 5 dni, ale pamiętajcie, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki. Ociepli się i będzie miękkie.

Smacznego!

slutty brownies

SLUTTY BROWNIES

Joanna | chocololo.pl
Slutty Brownie to idealne ciasto gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na warstwę ciasteczkową

  • 150 g masła (miękkiego)
  • 120 g cukru drobnego (może być 60 g białego i 60 g brązowego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Składniki na warstwę brownie

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 10 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa Oreo

  • 20-22 ciasteczka Oreo

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotowanie warstwy ciasteczkowej

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem i odłożyć. Czekoladę pokroić na kawałki i odłożyć.
  • W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i brązowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 3-4 minuty.
  • Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę i miksować, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Wsypać kawałki czekolady i wmieszać je delikatnie szpatułką.
  • Masę wyłożyć równomiernie na spód blaszki i wyrównać. Włożyć do zamrażarki na 20 min (na czas przygotowywania masy brownie).

Przygotowanie warstwy brownie

  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem i wymieszać dokładnie szpatułką.

Pieczenie ciasta

  • Spód wyciągnąć z zamrażarki. Ułożyć na nim równo ciasteczka Oreo. Wyłożyć równomiernie masę brownie i wyrównać delikatnie.
  • Piec ok. 35 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.

Zobacz także:

brownie chrupiący orzech

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.

sernikobrownie z czereśniami

SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI

Apetyczne i pokrojone w równą kostkę – Sernikobrownie z czereśniami. Połączenie pyszne i letnie. Mocno czekoladowe ciasto, masa serowa z białą czekoladą i owoce. U mnie są to czereśnie i bardzo polecam to połączenia, ale można wykorzystać także maliny lub truskawki. Ciasto znika szybko, szczęśliwie przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i studzenie nie wymaga kilku godzin w lodówce. Nic tylko piec i zajadać.

brownie z masłem orzechowym 1

BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!

Obserwuj Chocololo:

You may also like

2 komentarze

Anka 26 kwietnia 2023 - 12:39

Dzień dobry, czy warstwę ciasteczkową trzeba wkładać do zamrażarki czy wystarczy lodówka?

Reply
Joanna | Chocololo 26 kwietnia 2023 - 15:15

Dzień dobry, lepiej do zamrażarki, ponieważ bardziej się schłodzi podczas przygotowywania brownie. Dzięki temu jest też bardziej kruche. Jednak jak schowa Pani do lodówki, nic się nie stanie:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo