Brownie idealne
Co sprawia, że brownie jest idealne? Właściwie co to znaczy, że jest idealne? Brownie, nazywane jest zakalcem, choć myślę, że ono zakalcem wcale nie jest. Można je zepsuć. Tak, można z zakalca zrobić jeszcze większy zakalec. Idealne brownie to oczywiście takie, które Wam smakuje najbardziej, ale jednak jest ale! Istnieje kilka ważnych elementów, które tą idealność wydobywają i sprawiają, że brownie wygląda i smakuje wspaniale. Poza tym dzielimy je także według konsystencji. Fudgy, chewy i cakey. To trzy pożądane konsystencje tego ciasta i każdą przygotowuje się inaczej. Wisienką na torcie jest błyszcząca i delikatna skórka.
Dalej zdradzę Wam kilka wskazówek i podam przepis na przepyszne brownie (które widzicie na zdjęciach) z dodatkiem mlecznej czekolady, ale największą ilość porad i przepisów znajdziecie w e-booku, który w całości poświęcony jest brownie.
Brownie idealne - fudgy, chewy i cakey
Wiecie, że brownie dzielimy na 3 rodzaje w zależności od konsystencji. Są to:
Brownie Fudgy – wersja najpopularniejsza, ciężka, mazista, odrobinę gliniasta i sprawiająca wrażenie niedopieczonej.
Brownie Chewy – bardzo fajna, lekko gumowa konsystencja, której trzeba spróbować, żeby zrozumieć tą gumowatość.
Brownie Cakey – mniej mazista, mniej wilgotna, ale nie sucha. Wilgotne, intensywne ciasto czekoladowe.
Wszystkie te brownie mimo wszystko łączy ważny element – piękna, błyszcząca skórka na wierzchu. O ile w przypadku fudgy jest całkiem łatwo by się pojawiła, to chewy i cakey wymagają nieco zachodu.
Do uzyskania tych konsystencji potrzebne są odpowiednie składniki, proporcje składników i sposób przygotowania. Dlatego upiekłam sporą ilość brownie, a efekty eksperymentów, w tym oczywiście przepisy na wszystkie konsystencje (każda z piękną skórką) ukryłam w e-booku. Dokładne opisy, proporcje, wszystko tam znajdziecie.
Jak przygotować idealne brownie?
Kilka wskazówek, które odrobinę pomogą Wam przygotować pyszne brownie mogę tutaj zdradzić.
Czekolada – Zawsze dobrej jakości. O ile w przepisie nie jest inaczej, wybierajcie czekoladę o zawartości kakao min. 60%, najlepiej między 70-80%.
Jajka – Powinny być zawsze w temperaturze pokojowej.
Masło, nie margaryna.
Dobry przepis i cukier.
Trzymajcie się przepisu i przede wszystkim – nie bójcie się cukru. Cukier w brownie to bardzo ważny składnik, a zmniejszanie jego ilości lub używanie zamienników sprawia, że nie smakuje tak jak powinno.
Nie pieczcie brownie za długo, ponieważ będzie suche i może zrobić się sypkie, mniej maziste. Nie bójcie się krótkiego czasu pieczenia, brownie ma sprawiać wrażenie niedopieczonego (przynajmniej fudgy).
Wysoka temperatura? Niekoniecznie będzie dobrym pomysłem w przypadku klasycznego brownie bez dodatków (czyli w typie fudgy, chewy i cakey).
Jeśli wciąż zastanawiacie się:
– jak przygotować wszystkie 3 konsystencje brownie
– co dokładnie trzeba zrobić, żeby brownie miało śliczną skórkę
– czy brownie może być idealne bez skórki
– czy brownie ze skórką zawsze jest idealne
– czy zawsze ubijamy jajka do brownie
– czy warto sprawdzać patyczkiem, czy brownie jest gotowe
– jak można zepsuć brownie
– dlaczego potrzeba dużo cukru do brownie
Wszystkie odpowiedzi, a nawet więcej znajdziecie w e-booku. A teraz koniec autoreklamy:) Dalej został już tylko sposób przechowywania tego wspaniałego ciasta i przepis.
Brownie Idealne - jak przechowywać?
Przechowujemy je w formie zabezpieczonej folią spożywczą lub w pojemniku. To czy będzie to temperatura pokojowa, czy może lodówka zależy od tego jak lubicie. W temperaturze pokojowej brownie może pozostać ok. 3 dni, jest maziste. W lodówce ok. 5 dni i jest twardsze, można jeść je zimne lub odłożyć na talerzyk i zostawić, aż nabierze temperatury pokojowej.
Trzeba zaznaczyć, że brownie bardzo dobrze się mrozi. Pokrojone na kostki/kawałki można zamrozić w pudełku lub po 2 kostki w foliowych woreczkach/zawinięte w folię spożywczą. Po wyjęciu z zamrażarki czekamy aż nabierze temperatury pokojowej.
Smacznego!
BROWNIE IDEALNE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 120 g cukru białego
- 85 g mąki pszennej
- 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na kawałeczki (lub groszki czekoladowe)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
- W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać kawałki czekolady.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
21 komentarzy
Wyglada pieknie a ta skórka ♥️tego zawsze oczekuje i przyznam się , ze piekłam brownie wiele razy ale tylko raz miałam taka skórkę, mam nadzieje, ze dzieki Twojemu przepisowi ponownie ja zobaczę. To brownie to która wersja z tych trzech powiem odmian?
Z tym przepisem skórka powinna wyjść piękna 🙂 W 80% jest to fudgy 😉
Sprobowalam wczoraj upiec z twojego przepisu i jestem bardzo zadowolona z rezultatu jak na pierwszy raz, udala się skórka tak jak mówiłaś wychodzi. Dziekuje xxx
To jest naprawdę idealny przepis, którego długo szukałam ❤️ a jednocześnie tak prosty! Dziękuję, wyszło przepyszne 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję! ❤️
A forma na taką ilość to o jakich wymiarach ?
Przepis na formę 20×20 cm.
Dzięki! Biorę się do roboty.
Fajnie! 🙂
czy można do tej wersji dodać mailny i orzechy??
Tak, tylko malin niezbyt dużo, żeby zbytnio nie rozwodniły ciasta 🙂
Moje pierwsze Brownie i wyszło idealne (mimo blaszki 23,5 x 23,5) skórka jak na zdjęciu, smak i konsystencja bez zarzutów. Super przepis
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Cześć ☺️ Jak długo można przechowywać brownie w zamrażarce?
Do 3 miesięcy 🙂
Pyszna skórka mniam mniam obgryzłam samą skórkę resztę zostawiłam bo była najlepsza i podwyższyła moje standardy i nie mogłam już reszty
Witam,nie będę oryginalna jak napiszę że ten przepis dał mi idealne brownie,po prostu perfekcyjny przepis i bardzo prosty, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że brownie Pani smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Wygląda przepysznie 🙂 Czy mogłaby Pani polecić jakąś konkretną czekoladę, która jest najlepsza do brownie? Chodzi o uzyskanie tego wyjątkowego czekoladowego smaku, który nie będzie miał posmaku tabliczki z supermarketu.
Dziękuję! Ja najbardziej lubię brownie z czekoladą Lindt 70% + mleczna. Czekolady z Lidla Fin Carre 74% + mleczna też dają radę. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Szukałam idealnego przepisu na brownie i chyba znalazłam. Po tym jak zabrałam je do znajomych zniknęło w mniej niż 5 minut.