100gczekolady gorzkiej pokrojonej na kawałeczki(lub groszki czekoladowe)
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki i włożyć do miski. Masło roztopić, gorącym zalać czekoladę i po minucie wymieszać na gładki sos. Odstawić do ostudzenia, czekolada ma pozostać płynna.
W misce ubić jajka z cukrem i solą na jasną i puszystą pianę. Powoli, miksując na małych obrotach wlewać czekoladę. Skończyć jak tylko składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę. Wmieszać ją delikatnie rózgą kuchenną, na końcu wmieszać kawałki czekolady.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do dokładnego wystudzenia i pokroić na kwadraciki.
Słowo kluczowe brownie, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada