Brownie Chrupiący Orzech
Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Mocno czekoladowe, maziste, gliniaste, jakby niedopieczone, a jednak przepyszne. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, takie jakie powinno być, czyli mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, pysznie karmelowe, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam gorąco do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu. Mam nadzieję, że często będziecie do niego wracać.
Brownie Chrupiący Orzech - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30 minut wystarczy.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na blaszkę 18×18 cm. Ilość ciasta będzie odpowiednia też do formy 20×20 cm, ale brownie będzie niższe. Trzeba piec je krócej o 5 minut.
Brownie Chrupiący Orzech - przechowywanie
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.
Czekoladowe brownie z orzechami można mrozić. Wystarczy pokroić je na kawałki, można zawinąć każdy osobno w folię spożywczą lub pakować po kilka sztuk. Mrozić do 3 miesięcy. Aby rozmrozić brownie wystarczy wyjąć je z zamrażarki, rozpakować z folii i położyć na talerzyk. Po 15-20 minutach będzie gotowe.
Smacznego!
Przepis na przepyszne brownie z orzechami laskowymi:
BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 200 g czekolady gorzkiej
- 130 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru brązowego
- 50 g cukru białego
- 90 g mąki pszennej
Składniki na chrupiące orzechy
- 150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
- 40 g cukru brązowego
- 20 g masła
- 30 ml śmietanki 30-36%
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie orzechów
- Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
- Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.
Przygotowanie brownie
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
- W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
- Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
- Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
2 komentarze
Czy mogę zastąpić orzechy laskowe migdałami ?
Tak:)