Brownie Chrupiący Orzech

Brownie Chrupiący Orzech

Wielbiciele czekolady na pewno znają pyszne ciasto brownie. Kilka przepisów na różne jego warianty znajdziecie na blogu. Mocno czekoladowe, maziste, gliniaste, jakby niedopieczone, a jednak przepyszne. Ja je uwielbiam. To brownie jest wspaniałe, takie jakie powinno być, czyli mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, pysznie karmelowe, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam gorąco do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu. Mam nadzieję, że często będziecie do niego wracać.
brownie chrupiący orzech 3

Brownie Chrupiący Orzech - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30 minut wystarczy.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na blaszkę 18×18 cm. Ilość ciasta będzie odpowiednia też do formy 20×20 cm, ale brownie będzie niższe. Trzeba piec je krócej o 5 minut.

brownie chrupiący orzech

Brownie Chrupiący Orzech - przechowywanie

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.

Czekoladowe brownie z orzechami można mrozić. Wystarczy pokroić je na kawałki, można zawinąć każdy osobno w folię spożywczą lub pakować po kilka sztuk. Mrozić do 3 miesięcy. Aby rozmrozić brownie wystarczy wyjąć je z zamrażarki, rozpakować z folii i położyć na talerzyk. Po 15-20 minutach będzie gotowe.

brownie chrupiący orzech 1

Smacznego!

Przepis na przepyszne brownie z orzechami laskowymi:

brownie chrupiący orzech 3

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.
Przepis na blaszkę 18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na chrupiące orzechy

  • 150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
  • 40 g cukru brązowego
  • 20 g masła
  • 30 ml śmietanki 30-36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie orzechów

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
  • Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Słowo kluczowe brownie, ciasteczka czekoladowe, czekolada gorzka, orzechy, orzechy laskowe

Zobacz także:

brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
pomarańczowe brownie z orzechami włoskimi
brownie na jasnym spodzie
brownie na jasnym spodzie
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

magda 3 marca 2023 - 18:20

Czy mogę zastąpić orzechy laskowe migdałami ?

Reply
Joanna | Chocololo 3 marca 2023 - 18:35

Tak:)

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo