Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - wskazówki
Gruszki – Powinny być słodkie, dojrzałe, ale nie za miękkie. Jeżeli mają zbyt dużo soku można go odlać, a do miski z pokrojonymi gruszkami wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Następnie dodać do ciasta.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Mleko – Można użyć dowolnego mleka roślinnego (ryżowego, migdałowego itp., mleczko kokosowe może być zbyt gęste – zależy jaką ma zawartość tłuszczu).
Czekolada – Może być dowolna gorzka czekolada, ale najlepsza będzie czekolada gorzka 80%.
Ciasto – Podczas sprawdzania czy ciasto jest upieczone (metodą suchego patyczka), należy pamiętać, że może się ono wydawać mokre przez owoce.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą.
Ilość składników podana jest na keksówkę 20×11 cm.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przechowywanie
Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, zjeść do 2 dni.
Smacznego!
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g migdałów mielonych
- 60 g mąki ryżowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 20 g kakao
- 70 g cukru kokosowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka roślinnego
- 60 g oleju kokosowego
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 gruszki (ok. 450 g po obraniu i pokrojeniu)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i wymieszać na gładki sos gdy się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę ryżową, mielone migdały, kakao, cynamon, siemię, sodę i proszek. Wymieszać szpatułką, ciasto będzie gęste.
- Do ciasta, ciągle mieszając wlewać stopniowo masę czekoladową.
- Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać gruszki do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką wmieszać pianę do ciasta.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę.
Zobacz także:
ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z KARMELEM
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem i oczywiście z kakao. Pyszne, wilgotne i podwójnie bananowe, bo oprócz bananów, które są zanurzone w karmelu, znajdują się one także w cieście. W składzie zamiast mąki pszennej, jest mąka ryżowa więc mogą się nim zajadać osoby na diecie bezglutenowej.
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.
TARTA RUSTYKALNA Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI
Kruche, delikatne ciasto i soczyste nadzienie z gruszek, czekolady i orzechów włoskich. Do tego aromat cynamonu i powstaje pyszna tarta rustykalna, czyli tarta Galette. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnej formy, piecze się ją bezpośrednio na blaszce zawijając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.