Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)
Do czekoladowej kolekcji pieczonych oponek dołączają rewelacyjne oponki bananowe w gorzkiej czekoladzie. Są bardzo aromatyczne, miękkie i wilgotne. Przypomnę Tort Pączek, który jest niesamowicie ciekawy w smaku. Ciasto z dodatkiem przypraw i octu jabłkowego odrobinę przypomina w smaku pączki. Te pieczone oponki są bardzo podobne, ale zamiast octu dodałam sok z cytryny. Oponki są odrobinę kwaskowe, ale to dodaje im tylko smaku. Możecie zamienić sok na ocet, ale koniecznie jabłkowy i niefiltrowany. Nie pomijajcie przypraw, one robią tu ogromną robotę. Oponki są słodkie, więc sama gorzka czekolada będzie dla nich najlepsza. Do tego posypka. U mnie domowa posypka czekoladowa, ale mogą to być wiórki czekoladowe lub posiekane orzechy.
Pieczone oponki bananowe - wskazówki
Te małe, pieczone oponki są bardzo proste do przygotowania. Zrobicie je w kilka chwil, a pieczenie to tylko 13-15 minut. Szybko stygną, a składników do przygotowania jest na tyle mało, że szybko je ocieplicie.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania oponek?
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Banan – Najlepiej dojrzały, czyli mocno żółty. Do tego przepisu nie polecam bardzo dojrzałych bananów, takich jak na chlebek bananowy. Powinny być dojrzałe, mogą mieć kilka plamek, ale nie tak ciemne i słodkie jak na chlebek.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Żeby szybko ją ocieplić wystarczy odmierzoną ilość dać do małej miseczki i włożyć ją do większej, wypełnionej ciepłą wodą (taką najgorętszą z kranu). Śmietana musi być gęsta, można ją zamienić na gęsty, tłusty jogurt np. typu greckiego.
Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.
Przyprawy – Cynamon i mielona gałka muszkatołowa. Nie pomijajcie przypraw, są bardzo istotne w tym przepisie.
Sok z cytryny – 15 ml świeżo wyciśniętego soku. Można go zamienić na ocet jabłkowy bio niefiltrowany.
Pieczenie i polewanie oponek czekoladą.
Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80%. Oponki są słodkie i do polania gorzka czekolada wystarczy.
Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.
Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.
Oponki pieczemy 13-15 minut w temperaturze 175 stopni C. Piekarnik ustawiony na funkcję góra-dół.
Przepis na 12 małych oponek.
Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone) - przechowywanie
Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Bananowe oponki z czekoladą najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.
Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki.
Smacznego!
BANANOWE OPONKI W CZEKOLADZIE (PIECZONE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na oponki
- 100 g banana (bez skórki)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 60 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 125 g mąki pszennej
- 40 ml oleju
- 70 g cukru drobnego
- ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 gram)
- 15 ml soku z cytryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na polewę
- 100 g czekoladowy gorzkiej
- posypka czekoladowa lub posiekane orzechy
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie oponek
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na oponki wysmarować masłem.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odłożyć.
- W większej misce rozgnieść banana, dodać śmietanę, olej, sok z cytryny, wbić jajko i wsypać cukry oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie.
- Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki z sodą i proszkiem. Wymieszać do połączenia, ale nie mieszać zbyt długo.
- Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 13-15 minut, do suchego patyczka.
- Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
- Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać czekoladową posypką lub posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.