Strona główna PRZEPISYBABECZKI I MUFFINKI Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

przez Joanna | Chocololo
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Do czekoladowej kolekcji pieczonych oponek dołączają rewelacyjne oponki bananowe w gorzkiej czekoladzie. Są bardzo aromatyczne, miękkie i wilgotne. Przypomnę Tort Pączek, który jest niesamowicie ciekawy w smaku. Ciasto z dodatkiem przypraw i octu jabłkowego odrobinę przypomina w smaku pączki. Te pieczone oponki są bardzo podobne, ale zamiast octu dodałam sok z cytryny. Oponki są odrobinę kwaskowe, ale to dodaje im tylko smaku. Możecie zamienić sok na ocet, ale koniecznie jabłkowy i niefiltrowany. Nie pomijajcie przypraw, one robią tu ogromną robotę. Oponki są słodkie, więc sama gorzka czekolada będzie dla nich najlepsza. Do tego posypka. U mnie domowa posypka czekoladowa, ale mogą to być wiórki czekoladowe lub posiekane orzechy.
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Pieczone oponki bananowe - wskazówki

Te małe, pieczone oponki są bardzo proste do przygotowania. Zrobicie je w kilka chwil, a pieczenie to tylko 13-15 minut. Szybko stygną, a składników do przygotowania jest na tyle mało, że szybko je ocieplicie.

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania oponek?

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Banan – Najlepiej dojrzały, czyli mocno żółty. Do tego przepisu nie polecam bardzo dojrzałych bananów, takich jak na chlebek bananowy. Powinny być dojrzałe, mogą mieć kilka plamek, ale nie tak ciemne i słodkie jak na chlebek.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Żeby szybko ją ocieplić wystarczy odmierzoną ilość dać do małej miseczki i włożyć ją do większej, wypełnionej ciepłą wodą (taką najgorętszą z kranu). Śmietana musi być gęsta, można ją zamienić na gęsty, tłusty jogurt np. typu greckiego.

Mąka – Pszenna tortowa, opcjonalnie orkiszowa typ 700.

Przyprawy – Cynamon i mielona gałka muszkatołowa. Nie pomijajcie przypraw, są bardzo istotne w tym przepisie.

Sok z cytryny – 15 ml świeżo wyciśniętego soku. Można go zamienić na ocet jabłkowy bio niefiltrowany.

 

Pieczenie i polewanie oponek czekoladą.

Czekolada do polania – Czekolada gorzka 60-80%. Oponki są słodkie i do polania gorzka czekolada wystarczy.

Napełnijcie ciastem rękaw cukierniczy, aby równo i ładnie wyłożyć ciasto do formy. Oczywiście można ciasto nakładać łyżeczką, następnie wyrównać.

Specjalną blaszkę na donuts trzeba porządnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej, aby oponki ładnie odchodziły od formy.

Oponki pieczemy 13-15 minut w temperaturze 175 stopni C. Piekarnik ustawiony na funkcję góra-dół.

Przepis na 12 małych oponek.

bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Bananowe oponki w czekoladzie (pieczone) - przechowywanie

Przechowujemy je w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą. Bananowe oponki z czekoladą  najlepsze są w dniu pieczenia i następnego dnia, jednak można przechowywać je przez 2 dni.

Można zostawić je w temperaturze pokojowej na cały dzień do momentu upieczenia, ale później warto schować je do lodówki.

bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

Smacznego!

bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

BANANOWE OPONKI W CZEKOLADZIE (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo smaczne pieczone oponki bananowe z dodatkiem przypraw, polane gorzką czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 100 g banana (bez skórki)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 60 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 ml oleju
  • 70 g cukru drobnego
  • ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 gram)
  • 15 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na polewę

  • 100 g czekoladowy gorzkiej
  • posypka czekoladowa lub posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie oponek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na oponki wysmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odłożyć.
  • W większej misce rozgnieść banana, dodać śmietanę, olej, sok z cytryny, wbić jajko i wsypać cukry oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki z sodą i proszkiem. Wymieszać do połączenia, ale nie mieszać zbyt długo.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 13-15 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać czekoladową posypką lub posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe banany, czekolada gorzka, oponki, pieczone oponki

Zobacz także:

czekoladowe oponki donuts (pieczone)
czekoladowe oponki donuts (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
dyniowe oponki z czekoladą (pieczone)
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą
pieczone oponki z jabłkiem i białą czekoladą

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo