Strona główna PRZEPISY Sernik czekoladowo-kokosowy na zimno

Sernik czekoladowo-kokosowy na zimno

przez Joanna | Chocololo
sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy na zimno

Ale to jest dobry sernik czekoladowo-kokosowy! Herbanikowo-czekoladowy spód, masa kokosowa z wiórków, śmietanki i białej czekolady. Do tego kremowa, mocno czekoladowa masa serowa i czekoladowa polewa. Dekoracja także odrobinę kokosowa. Mamy tu na wierzchu odrobinę kokosowych plasterków i wiórki, kokosowe słodycze i trochę posypki czekoladowej. To kolejny sernik, który nie wiem kiedy zniknął. Bardzo wszystkim poczęstowanym smakował i mi też. Zrobiłam go w małej tortownicy 18 cm. Celowo, żeby nie podjadać go ciągle. Taka taktyka. Polecam Wam ten sernik, a jeśli lubicie kokosowo-czekoladowe połączenie, będzie dla Was idealny.
sernik czekoladowo-kokosowy

Jak przygotować sernik czekoladowo-kokosowy - wskazówki

Spód do sernika czekoladowo-kokosowego.

Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Dla bardziej czekoladowego smaku można wykorzystać kakaowe herbatniki, choć zwykłe z kakao i czekoladą już są bardzo czekoladowe.

Czekolada – Gorzka, między 60-80% będzie odpowiednia. Mleczna będzie za słodka.

Po wymieszaniu pokruszonych herbatników z resztą składników powinna powstać mokra masa. Trzeba wylepić nią dno i boki formy na wysokość ok. 2 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką.

 

Warstwa kokosowa.

Wiórki – Niesiarkowane, aromatyczne wiórki kokosowe.

Śmietanka – Słodka śmietanka w kartoniku. Użyłam i polecam 36%, ale 30% również się sprawdzi.

Olej kokosowy – Bardzo polecam, żeby użyć oleju nierafinowanego, najlepiej bio. Taki olej ma piękny, kokosowy aromat i delikatny smak kokosa. To dobrze wpływa na ostateczny smak masy, jest bardziej kokosowa. Olej rafinowany jest pozbawiony tych walorów.

Kokosowa warstwa jest prosta do przygotowania. Po roztopieniu białej czekolady w rozgrzanej śmietance z olejem, mieszamy ją z wiórkami. Zostawiamy na 5 minut, mieszając co jakiś czas. Później wystarczy wyłożyć masę na spód i schłodzić przed wyłożeniem masy serowej.

przygotowanie spodu sernika czekoladowo-kokosowego
przygotowanie spodu sernika czekoladowo-kokosowego

Czekoladowa masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy - przechowywanie

Pyszny sernik czekoladowo-kokosowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowo-kokosowy
sernik czekoladowo-kokosowy

Smacznego!

sernik czekoladowo-kokosowy

SERNIK CZEKOLADOWO-KOKOSOWY (NA ZIMNO)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny sernik na zimno z herbatnikowo-czekoladowym spodem, słodką warstwą kokosową i kremową masą serową.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 10 g kakao do posypania

Składniki na masę kokosową

  • 90 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady białej
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 10 g oleju kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Do dekoracji

  • 2 batoniki czekoladowo-kokosowe
  • kilka kokosowych pralinek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych/plasterki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao.
  • W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, czekolada powinna się rozpuścić. Ciepłą masę wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania masy kokosowej.

Przygotowanie masy kokosowej

  • Wiórki wsypać do miski i odłożyć.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym. Olej powinien się rozpuścić, a śmietanka podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć ją z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać po chwili na gładki sos i ciepłym zalać wiórki. Wymieszać dokładnie.
  • Masę kokosową zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, zamieszać ją od czasu do czasu.
  • Po tym czasie wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód i schłodzić ok. 30 minut przed wyłożeniem masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kokosowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę i olej kokosowy podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Po tym czasie ozdobić sernik czekoladowo-kokosowymi słodyczami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik czekoladowy, wiórki kokosowe

Zobacz także:

sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik czekoladowo-ciasteczkowy
sernik czekoladowo-ciasteczkowy
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)
czekoladowy sernik oreo (bez pieczenia)

You may also like

7 komentarzy

Agnieszka 22 stycznia 2024 - 12:23

Czy olej kokosowy można zastąpić masłem?

Reply
Joanna | Chocololo 22 stycznia 2024 - 16:56

Można, chociaż smak będzie mniej kokosowy 🙂

Reply
Ewelina 31 marca 2024 - 21:56

5 gwiazdek
Przepyszny ☺️ zrobił furorę w święta. Pozycja obowiązkowa dla fanów kokosa i czekolady ♥️

Reply
Katarzyna 24 lutego 2024 - 11:01

5 gwiazdek
Kolejny świetny przepis Niestety coś poszło nie tak u mnie w warstwie ciasteczkowej. Była sypka a nie plastyczna jak na zdjęciach

Reply
Joanna | Chocololo 24 lutego 2024 - 16:57

Bardzo dziękuję! 🙂 Warstwa herbatników mogła być bardziej sypka z kilku powodów: inna marka herbatników (mogły bardziej chłonąć płyn), zbytnio wystudzone masło z czekoladą podczas dodawania do herbatników, także za mało rozdrobnione herbatniki, może też zbyt krótkie mieszanie całości. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Marianna 2 marca 2024 - 12:49

Co zamiast oleju kokosowego ?masło ?a może mleczko Kokosowe?

Reply
Joanna | Chocololo 2 marca 2024 - 15:02

Masło będzie ok 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo