Sernik czekoladowo-kokosowy na zimno
Ale to jest dobry sernik czekoladowo-kokosowy! Herbanikowo-czekoladowy spód, masa kokosowa z wiórków, śmietanki i białej czekolady. Do tego kremowa, mocno czekoladowa masa serowa i czekoladowa polewa. Dekoracja także odrobinę kokosowa. Mamy tu na wierzchu odrobinę kokosowych plasterków i wiórki, kokosowe słodycze i trochę posypki czekoladowej. To kolejny sernik, który nie wiem kiedy zniknął. Bardzo wszystkim poczęstowanym smakował i mi też. Zrobiłam go w małej tortownicy 18 cm. Celowo, żeby nie podjadać go ciągle. Taka taktyka. Polecam Wam ten sernik, a jeśli lubicie kokosowo-czekoladowe połączenie, będzie dla Was idealny.
Jak przygotować sernik czekoladowo-kokosowy - wskazówki
Spód do sernika czekoladowo-kokosowego.
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, wystarczy herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Dla bardziej czekoladowego smaku można wykorzystać kakaowe herbatniki, choć zwykłe z kakao i czekoladą już są bardzo czekoladowe.
Czekolada – Gorzka, między 60-80% będzie odpowiednia. Mleczna będzie za słodka.
Po wymieszaniu pokruszonych herbatników z resztą składników powinna powstać mokra masa. Trzeba wylepić nią dno i boki formy na wysokość ok. 2 cm. Najlepiej zrobić to dnem szklanki lub po prostu łyżką.
Warstwa kokosowa.
Wiórki – Niesiarkowane, aromatyczne wiórki kokosowe.
Śmietanka – Słodka śmietanka w kartoniku. Użyłam i polecam 36%, ale 30% również się sprawdzi.
Olej kokosowy – Bardzo polecam, żeby użyć oleju nierafinowanego, najlepiej bio. Taki olej ma piękny, kokosowy aromat i delikatny smak kokosa. To dobrze wpływa na ostateczny smak masy, jest bardziej kokosowa. Olej rafinowany jest pozbawiony tych walorów.
Kokosowa warstwa jest prosta do przygotowania. Po roztopieniu białej czekolady w rozgrzanej śmietance z olejem, mieszamy ją z wiórkami. Zostawiamy na 5 minut, mieszając co jakiś czas. Później wystarczy wyłożyć masę na spód i schłodzić przed wyłożeniem masy serowej.
Czekoladowa masa serowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Czekolada – Gorzka 60-80% i mleczna.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Sernik czekoladowo-kokosowy - przechowywanie
Pyszny sernik czekoladowo-kokosowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK CZEKOLADOWO-KOKOSOWY (NA ZIMNO)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 150 g herbatników
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 10 g kakao do posypania
Składniki na masę kokosową
- 90 g wiórków kokosowych
- 80 g czekolady białej
- 120 ml śmietanki 36%
- 25 g oleju kokosowego
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g czekolady mlecznej
- 15 g kakao
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę
- 60 ml śmietanki 36%
- 10 g oleju kokosowego
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Do dekoracji
- 2 batoniki czekoladowo-kokosowe
- kilka kokosowych pralinek
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych/plasterki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
- Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao.
- W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, czekolada powinna się rozpuścić. Ciepłą masę wymieszać z okruszkami.
- Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania masy kokosowej.
Przygotowanie masy kokosowej
- Wiórki wsypać do miski i odłożyć.
- W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym. Olej powinien się rozpuścić, a śmietanka podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć ją z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać po chwili na gładki sos i ciepłym zalać wiórki. Wymieszać dokładnie.
- Masę kokosową zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, zamieszać ją od czasu do czasu.
- Po tym czasie wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód i schłodzić ok. 30 minut przed wyłożeniem masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
- Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
- Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
- Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
- W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kokosowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy i dekoracja
- Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę i olej kokosowy podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
- Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
- Po tym czasie ozdobić sernik czekoladowo-kokosowymi słodyczami.
7 komentarzy
Czy olej kokosowy można zastąpić masłem?
Można, chociaż smak będzie mniej kokosowy 🙂
Przepyszny ☺️ zrobił furorę w święta. Pozycja obowiązkowa dla fanów kokosa i czekolady ♥️
Kolejny świetny przepis Niestety coś poszło nie tak u mnie w warstwie ciasteczkowej. Była sypka a nie plastyczna jak na zdjęciach
Bardzo dziękuję! 🙂 Warstwa herbatników mogła być bardziej sypka z kilku powodów: inna marka herbatników (mogły bardziej chłonąć płyn), zbytnio wystudzone masło z czekoladą podczas dodawania do herbatników, także za mało rozdrobnione herbatniki, może też zbyt krótkie mieszanie całości. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Co zamiast oleju kokosowego ?masło ?a może mleczko Kokosowe?
Masło będzie ok 🙂