Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe)
Zawsze mam w domu kilka bananów, które wykorzystuję do chlebka bananowego. Za każdym razem coś w nim zmieniam i udoskonalam, albo robię w formie ciasta (najczęściej czekoladowego). Tym razem również powstało bananowe ciasto czekoladowe, ale z mąki orkiszowej. W środku znajdują się też kawałki gorzkiej czekolady. Ciasto jest wilgotne i miękkie. Jest trochę lżejsze niż inne ciasta czekoladowe i naprawdę smakuje wybornie. Do tego jest proste i szybkie do przygotowania. Można polać je po ostudzeniu czekoladą, posypać cukrem pudrem lub kakao, albo tak jak ja wymieszanym cukrem pudrem z kakao.
Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe) - wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, pamiętajcie jednak, że:
Banany – Powinny być dojrzałe.
Czekolada – Najlepiej gorzka między 60-80%.
Cukier kokosowy można zastąpić brązowym lub białym, jednak zmniejszyć jego ilość do 90-100 g.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Bananowe ciasto czekoladowe (orkiszowe) - przechowywanie
Ciasto przechowywać zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. W temperaturze pokojowej. Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE (ORKISZOWE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 3 banany (dojrzałe)
- 200 g mąki orkiszowej (jasnej, typ 700)
- 40 g kakao
- 120 g cukru kokosowego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 90-100 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Masło roztopić w małym garnuszku i odstawić do przestudzenia. Czekoladę posiekać i też odłożyć.
- Do dużej miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać.
- Do drugiej miski (lub kielicha blendera) dać obrane banany, cukier, wystudzone masło i jajka. Zblendować na gładką masę.
- Wlać mokre składniki do mieszanki mąki i wymieszać dokładnie. Wsypać czekoladę i ponownie wymieszać.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Wystudzone ciasto można polać czekoladą lub obsypać kakao/cukrem pudrem.
Zobacz także:
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać.
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prosu rewelacja.
KOPIEC KRETA
Popularne i lubiane ciasto, od A do Z robione samodzielnie, oczywiście w nieco bardziej czekoladowej odsłonie. Kopiec kreta w moim wykonaniu to połączenie ciasta czekoladowego, które po przekrojeniu i wydrążeniu środka nasączamy odrobinkę syropem kakaowym. Do tego banany i krem ze śmietanki i mascarpone z wiórkami mlecznej czekolady.
2 komentarze
Łatwy przepis, szybko się robi. Ciasto wyszło przepyszne. Polecam!
Ciasto wyszło obłędne, polecam! Bardzo proste w wykonaniu dla osoby z zerowym doświadczeniem w pieczeniu. Rodzina zachwycona, następnym razem robię podwójną porcję ❤️