Babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher

Cudnie czekoladowe babeczki Ferrero Rocher. Są bardzo miękkie i wilgotne, aż lekko lepkie. Rosną niesamowicie. Posmarowane popularnym kremem czekoladowo-orzechowym i posypane podpieczonymi orzechami laskowymi. Ale to nie koniec! Jest jeszcze dużo fantastycznego kremu z dodatkiem nutelli i okrągła, orzechowa pralinka na wierzchu. Babeczki są bardzo dobre, wyglądają pięknie i elegancko. Przepis na te babeczki znalazłam na kanale How Tasty, ale oczywiście trochę w nim pozmieniałam. Wszystko wyszło idealnie i pysznie.
babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher - wskazówki

Babeczki bardzo wyrastają w piekarniku, dlatego nakładajcie ciasto tak jak w przepisie, czyli do 2/3 wysokości. To dość rzadkie i delikatne ciasto. W zależności od wielkości foremki na muffinki wyjdzie 12-14, a może wyjść nawet 16 sztuk (jeśli gniazdka są mniejsze).

A jak już nalejcie zbyt dużo i lekko się wyleją podczas pieczenia to i tak będzie ok. Po wystudzeniu utnijcie ładnie nadmiar ciasta przy papilotkach. Po posmarowaniu nutellą i posypaniu orzeszkami nic nie będzie widać.

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Naturalna maślanka, w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego.

Kawa – Łyżeczka zwykłej kawy instant, bez dodatków typu 2w1. Można też użyć świeżo parzonej kawy np. z ekspresu. Wtedy używamy 60 ml zaparzonej kawy.

Krem.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał. Wyposażcie się najlepiej w 350 gramowy słoik, idealnie starczy na krem i pełną łyżeczkę na każdą babeczkę (nawet jak wyjdzie więcej).

Orzechy laskowe.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki Ferrero Rocher

Babeczki Ferrero Rocher - przechowywanie

Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.

babeczki Ferrero Rocher

Smacznego!

babeczki Ferrero Rocher

BABECZKI FERRERO ROCHER

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, mięciutkie babeczki z nutellą i pralinką Ferrero Rocher.
Przepis na 12-14 sztuk.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 60 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 100 g nutelli
  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g kakao
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 12-14 łyżeczek nutelli
  • 60-80 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)
  • 12-14 szt. pralinek Ferrero Rocher

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać składniki.
  • Kawę zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
  • W większej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i kawę (może być ciepła).
  • Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem papilotki do ⅔ wysokości.
  • Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, następnie wyciągnąć i ostudzić.
  • Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk. Na każdej babeczce rozsmarować łyżeczkę nutelli i obtoczyć posmarowane brzegi w orzechach.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
  • W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
  • Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
  • Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki, na wierzch dać pralinkę.

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone
kubeczki brownie z konfiturą i kremem z mascarpone

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo