Babeczki Ferrero Rocher
Cudnie czekoladowe babeczki Ferrero Rocher. Są bardzo miękkie i wilgotne, aż lekko lepkie. Rosną niesamowicie. Posmarowane popularnym kremem czekoladowo-orzechowym i posypane podpieczonymi orzechami laskowymi. Ale to nie koniec! Jest jeszcze dużo fantastycznego kremu z dodatkiem nutelli i okrągła, orzechowa pralinka na wierzchu. Babeczki są bardzo dobre, wyglądają pięknie i elegancko. Przepis na te babeczki znalazłam na kanale How Tasty, ale oczywiście trochę w nim pozmieniałam. Wszystko wyszło idealnie i pysznie.
Babeczki Ferrero Rocher - wskazówki
Babeczki bardzo wyrastają w piekarniku, dlatego nakładajcie ciasto tak jak w przepisie, czyli do 2/3 wysokości. To dość rzadkie i delikatne ciasto. W zależności od wielkości foremki na muffinki wyjdzie 12-14, a może wyjść nawet 16 sztuk (jeśli gniazdka są mniejsze).
A jak już nalejcie zbyt dużo i lekko się wyleją podczas pieczenia to i tak będzie ok. Po wystudzeniu utnijcie ładnie nadmiar ciasta przy papilotkach. Po posmarowaniu nutellą i posypaniu orzeszkami nic nie będzie widać.
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Naturalna maślanka, w temperaturze pokojowej. Opcjonalnie można użyć jogurtu naturalnego.
Kawa – Łyżeczka zwykłej kawy instant, bez dodatków typu 2w1. Można też użyć świeżo parzonej kawy np. z ekspresu. Wtedy używamy 60 ml zaparzonej kawy.
Krem.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Nutella – Powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy nadadzą się inne kremy tego typu, dlatego polecam użyć oryginał. Wyposażcie się najlepiej w 350 gramowy słoik, idealnie starczy na krem i pełną łyżeczkę na każdą babeczkę (nawet jak wyjdzie więcej).
Orzechy laskowe.
Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki Ferrero Rocher - przechowywanie
Najlepiej przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku i w lodówce, przez 2 – 3 dni.
Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku, do 3 dni.
Smacznego!
BABECZKI FERRERO ROCHER
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 160 g cukru (drobnego)
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 ml oleju
- 60 ml wrzątku
- 1 łyżeczka kawy instant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- ½ łyżeczki sody
Składniki na krem
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 100 g nutelli
- 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 10 g kakao
- 20 g cukru pudru
Dodatkowo
- 12-14 łyżeczek nutelli
- 60-80 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórki)
- 12-14 szt. pralinek Ferrero Rocher
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać cukier i ponownie wymieszać składniki.
- Kawę zalać wrzątkiem, zostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia.
- W większej misce wymieszać maślankę, jajka, olej i kawę (może być ciepła).
- Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i dokładnie wymieszać. Napełnić ciastem papilotki do ⅔ wysokości.
- Piec ok. 20 minut, do suchego patyczka, następnie wyciągnąć i ostudzić.
- Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk. Na każdej babeczce rozsmarować łyżeczkę nutelli i obtoczyć posmarowane brzegi w orzechach.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć serek mascarpone i nutellę, wymieszać dokładnie i delikatnie szpatułką (nie mikserem).
- W misce wymieszać przesiane kakao z cukrem pudrem, wlać śmietankę i wymieszać do połączenia. Ubić całość mikserem (końcówki do ubijania) przez minutę do uzyskania gęstego, lekko puszystego kremu.
- Ubity krem wmieszać delikatnie szpatułką do mascarpone z nutellą.
- Napełnić kremem rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i udekorować babeczki, na wierzch dać pralinkę.