Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
Czekoladowe babeczki z orzechowym nadzieniem, czekoladową polewą i dużą ilością kremu krówkowego. Babeczki są mięciutkie, puszyste. Nadzienie jest gęste, fajnie orzechowe i zastyga w lodówce. Wierzch polany jest mleczną czekoladą, która idealnie chrupie po schłodzeniu. A na wierzchu słodki krem przygotowany z kruchych krówek. Krem jest puszysty i karmelowy. Koniecznie dajcie sporą porcję kremu na każdą babeczkę. Ja posypałam je dodatkowo kruchymi, herbatnikowymi kuleczkami w czekoladzie. Pycha.
Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym - wskazówki
Czekoladowe babeczki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.
Jogurt – Gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną 18% w kubeczku.
Babeczki są bardzo proste do przygotowania, właściwie wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie papilotki do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.
Po ostudzeniu trzeba zrobić miejsce na nadzienie. W tym celu najlepiej użyć dużej tylki i jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.
Nadzienie orzechowe.
Pasta/masło z orzechów laskowych – Bez żadnych dodatków 100% orzechów. Można zastąpić je masłem orzechowym z orzechów ziemnych.
Nadzienie gęstnieje w lodówce, jest kremowe, ale lekko twardnieje.
Zamiast orzechowego nadzienia można wypełnić babeczki:
– kajmakiem
– kremem czekoladowo-orzechowym
– dowolnym dżemem lub konfiturą
– gęstym budyniem
Krem krówkowy.
Trzeba pamiętać, że dzień przed ubijaniem kremu trzeba rozpuścić krówki w śmietance. Masa powinna się porządnie schłodzić, aby ładnie się ubić. Najlepiej więc zaplanować pieczenie babeczek następnego dnia.
Krówki – Do kremu używamy krówek kruchych.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki czekoladowe z kremem krówkowym - przechowywanie
Przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego!
BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KRÓWKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 80 ml oleju
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na nadzienie
- 80 g masła z orzechów laskowych
- 80 g czekolady białej
Składniki na krem krówkowy
- 300 ml śmietanki 36%
- 240 g krówek (kruchych)
- 240 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
Dodatkowo
- 80 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i olej. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
- Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie nadzienia i nadziewanie babeczek
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem orzechowym. Wymieszać, po lekkim ostudzeniu napełnić masą babeczki i przykryć pozostałym ciastem.
- Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i gdy czekolada stygnie (można dać babeczki na 10 minut do lodówki) ubić krem.
Przygotowanie kremu
- Do garnuszka dokładnie pokruszyć krówki, wlać śmietankę i podgrzewać cały czas mieszając, aż krówki dokładnie się rozpuszczą. Następnie po ostudzeniu, schłodzić masę w lodówce przez noc. (ok. 12 godzin)
- Mascarpone ubić przez kilka sekund, dodać schłodzony sos krówkowy i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu (ok. 2-3 minuty). Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki.
2 komentarze
Wyglądają świetnie, będzie testowane! A czy krem nadałby się do przełożenia tortu?
Dziękuję! Jest puszysty i delikatny, powinien być ok do klasycznego biszkoptu i właśnie mam zamiar go z nim przetestować w przyszłym tygodniu. Do ciasta czekoladowego był zbyt lekki 😉