Babeczki brownie z kremem kajmkowo-orzechowym i popcornem
Małe babeczki, które łączą w sobie wiele smaków. Słodkie, ale przełamane słonym popcornem. Pyszne. Same babeczki brownie są bardzo czekoladowe, błyszczące i z popękana skórką. Nie wolno piec ich zbyt długo, żeby nie były za suche. Na babeczkach znalazł się krem z 3 składników: masła orzechowego, mascarpone i kajmaku. Prosty i szybki do przygotowania. A dla przełamania słodyczy mamy słony popcorn. To też fajny, chrupki akcent, ale najlepiej wyłożyć go zaraz przed podaniem. Po jakimś czasie mięknie, gdy babeczki poleżą w lodówce. W każdym razie wypróbujcie przepis na babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem, może zostaną Waszymi ulubionymi.
Babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem - wskazówki
Czekoladowe babeczki brownie – jakich składników użyć i jak piec?
Jajka – Duże jajka w rozmiarze L. Powinny być temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Do tych babeczek wykorzystałam 74%.
Cukier – Może być także cukier brązowy.
Babeczki pieczemy dość krótko, wystarczy 15-16 minut w temperaturze 160 stopni C. Ustawiamy piekarnik na pieczenie: góra-dół. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że będą suche i mogą się kruszyć.
Krem kajmakowo-orzechowy.
Mascarpone i masa kajmakowa powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej dzień przed przygotowaniem babeczek włożyć je do lodówki.
Masło orzechowe – Gładkie masło orzechowe z orzechów arachidowych (ziemnych). Nie powinno mieć żadnych dodatków, 100% orzechów.
Składniki miksujemy krótko, aż dokładnie się połączą i zrobią się lekko puszystsze. Zajmie to może minutę. Nie ubijamy zbyt długo, aby krem się nie zwarzył.
Krem kajmakowo-orzechowy trzeba przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką. Do tego przepisu wykorzystałam tylkę Wilton 1M.
Polecam wycisnąć krem, zostawiając gniazdko (jak na zdjęciu), wtedy lepiej będzie ułożyć popcorn. I więcej 😉
Jak przygotować popcorn?
Wystarczy przygotować patelnię. Na podaną ilość popcornu średnia wystarczy. Patelnia powinna być dość wysoka i z pokrywką.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej. Polecam masło, ponieważ nadaje pysznie maślany smak. Gdy tłuszcz będzie gorący, wsypujemy ziarna kukurydzy i posypujemy je solą. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na dużym ogniu, aż ziarna zaczną strzelać.
Gdy ziarna mocno strzelają, zmniejszamy ogień na średni i niech sobie dalej strzelają, jak osłabną to trzeba znów je podkręcić i jak będą strzelać zostawić, a jeśli już nie będą to trzeba je wyłączyć. Po wyłączeniu zostawiamy patelnię na minutę, żeby mieć pewność, że nic nie wystrzeli.
Teraz jeden mały popcorn trzeba zjeść, oczywiście tylko dla sprawdzenia, czy trzeba mu więcej soli. Jeśli tak – dosolić i wymieszać.
Składniki na 12 babeczek brownie.
Babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem - przechowywanie
Czekoladowe babeczki brownie trzeba przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku żeby krem nie przeszedł innymi zapachami. Będą smaczne 2-3 dni.
Same babeczki, bez kremu kajmakowo-orzechowego mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
Smacznego!
BABECZKI BROWNIE Z KREMEM KAJMAKOWO-ORZECHOWYM I POPCORNEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka L (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 160 g cukru
- 160 g masła
- 80 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem
- 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g masy kajmakowej (dobrze schłodzonej)
- 100 g masła orzechowego
Składniki na popcorn
- 30 g ziaren popcornu
- 1 łyżka masła klarowanego (czubata, a jeśli macie rozpuszczone, to musi być ze 3-4 łyżki)
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 60 g masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem, odłożyć.
- Do dużej miski wbić jajka i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać całość delikatnie szpatułką.
- Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 15 minut i wyjąć z piekarnika. Wyjąć i zostawić do lekkiego ostudzenia. Po 5 minutach, można babeczki przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie popcornu
- Na patelni porządnie rozgrzać masło, wsypać ziarna popcornu, posypać solą i przykryć patelnię pokrywką. Ziarna zaczną strzelać, podgrzewać je do momentu, aż kukurydziane strzały ustaną.
- Popcorn wsypać do miski i odłożyć, powinien wystygnąć.
Przygotowanie kremu
- W misce zmiksować razem schłodzone mascarpone, kajmak i masło orzechowe. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Babeczki schować do lodówki na 15-20 minut.
Dekoracja
- Masę kajmakową włożyć do worka cukierniczego, zakręcić i zapiąć na klips. Do kubka/miski wlać ciepłą wodę; najcieplejszą z kranu) i włożyć worek tak, aby cały kajmak był w wodzie, a koniec z klipsem nie.
- Zostawić kajmak na 15 minut, w międzyczasie wymienić wodę znów na ciepłą. Ogrzany kajmak powinien być rzadszy. Trzeba uciąć koniec worka (mało, tylko kawałek), żeby można było go zgrabnie wycisnąć.
- Babeczki udekorować popcornem. Uciąć koniec worka (mały kawałek), żeby można było go zgrabnie wycisnąć. Wycisnąć kajmak na popcorn i gotowe.
2 komentarze
Dzień dobry 🙂 Czy Muffiny brownie z Pani przepisu można mrozić w papilptkach?
Dzień dobry! Tak, można 🙂