Sernik truflowy z kremem i owocami

Sernik truflowy z kremem i owocami

Nie będą kłamać, że sernik truflowy jest lekki, puszysty i bardzo delikatny. To czekoladowy obłęd. Gęsty, trochę mazisty i maksymalnie czekoladowy. Jeśli brownie miałoby wybrać, którym sernikiem chce zostać, wybrałoby właśnie ten. Ja polałam go jeszcze czekoladą. Co tam, jak szaleć to szaleć. Na wierzchu krem z dodatkiem serka mascarpone. Całkiem spora warstwa tego gęstego i puszystego kremu idealnie komponuje się z truflowym sernikiem. Nie może zabraknąć owoców. Dodajcie owoce jagodowe, lekko kwaskowe, jakie lubicie najbardziej. U mnie truskawki i borówki, ale maliny lub np. jagody, porzeczka…mmm. Także polecam Wam sernik truflowy z kremem i owocami. Cudo.
sernik truflowy z kremem i owocami

Sernik truflowy z kremem i owocami - wskazówki

Spód sernika truflowego.

Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Zastanawia Was, czy można użyć herbatników kakaowych? No pewnie, że można. Wtedy można też zrezygnować z kakao, ale nie trzeba.

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to  trzepaczką, albo bezpośrednio w malakserze.

Spód trzeba dobrze ubić. Po wysypaniu okruszków na dno formy i wyrównaniu ich, podociskajcie je trochę np. dnem szklanki.

Masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Do masy serowej potrzebujemy czekolady gorzkiej między 60-80% zawartości kakao.

Czekoladową masę serową można wymieszać mikserem, ale polecam zrobić to przy pomocy blendera. Masa jest delikatniejsza i gładsza.

Polewa i krem z mascarpone.

Czekolada – Do polewy czekoladowej potrzebna jest czekolada mleczna i gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli użyjecie np. samej mlecznej, to polewa będzie za rzadka, z kolei większa ilość gorzkiej spowoduje, że polewa mocniej stwardnieje.

Śmietanka 36% i mascarpone do kremu powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina.

Akurat ten sernik truflowy przygotowany jest w kwadratowej formie 20×20 cm i ze względu na jej budowę oraz brak zapięcia nie trzeba zabezpieczać jej folią aluminiową.

Podane w przepisie składniki będą odpowiednie do tortownicy i średnicy 22 cm. Jeśli decydujecie się upiec sernik truflowy z kremem i owocami w takiej formie, trzeba ją odpowiednio zabezpieczyć przed dostaniem się wody.

Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz tak, żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.

Przepis na formę 20×20 cm.

sernik truflowy z kremem i owocami
sernik truflowy z kremem i owocami

Sernik truflowy z kremem i owocami - przechowywanie

Sernik przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik truflowy z kremem i owocami

Smacznego!

sernik truflowy z kremem i owocami

SERNIK TRUFLOWY Z KREMEM I OWOCAMI

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowy sernik z czekoladową polewą, spora ilością kremu z mascarpone i owocami.
Składniki na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 160 g herbatników
  • 50 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • owoce np. truskawki, maliny, borówki, porzeczka, jagody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Przygotować formę, nasmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Herbatniki zmielić na okruszki, wsypać do miski i wymieszać z kakao. Masło roztopić w garnuszku, ciepłe wlać do okruszków i dokładnie wymieszać.
  • Masę wysypać na spód formy, wyrównać i ubić np. dnem szklanki, aby spód był zbity. Odłożyć przygotowaną formę.
  • Czekoladę połamać na kostki rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.
  • W międzyczasie zastawić czajnik wody, aby się zagotowała.
  • W misce dokładnie zmiksować (warto użyć blendera) ser biały, mascarpone, jajka, kakao, cukier puder i cukier waniliowy. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
  • Masę wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. Formę z sernikiem włożyć do większej, szczelnej formy i wlać do niej wrzątek (do tej większej), aby sięgał do połowy formy z sernikiem.
  • Całość przenieść do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Piec sernik ok. 55-65 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce (min. 6 godzin).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć polewę, wystygnie, powinna lekko zgęstnieć.
  • Polać polewą schłodzony sernik i schować do lodówki na ok. 15 minut, żeby polewa zastygła.

Przygotowanie kremu

  • Do miski dać mascarpone, cukier puder, wlać śmietankę. Miksować (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu.
  • Krem wyłożyć na sernik. Na wierzchu ułożyć owoce i schłodzić jeszcze 30 minut.
Słowo kluczowe borówki, czekolada, mascarpone, owoce, sernik, sernik czekoladowy, truskawki

Zobacz także:

sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowy z malinami
sernik czekoladowo-kawowy
sernik czekoladowo-kawowy

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

3 komentarze

natalia 28 czerwca 2023 - 22:10

Sernik wygląda bosko, ale zastanawiam się czy przy krojeniu krem nie ślizga się po tej polewie czekoladowej? Czy dzięki dodatkowi śmeitanki polewa nie zastyga na kamień?

Reply
Joanna | Chocololo 29 czerwca 2023 - 10:12

Nie zastyga, a jak jeszcze postoi chwilkę w temp. pokojowej to jest bardzo miękka. Ważne, żeby nie zamieniać czekolad np. na samą gorzką, ona ma więcej kakao i faktycznie polewa byłaby gęstsza i mogłaby zastygnąć. Ale tak, nic się nie ślizga, ładnie się kroi 🙂

Reply
brylas 19 sierpnia 2023 - 22:29

Ależ intensywny w smaku, teksturze. Chocolate craving satisfied! Zjadłam dwa kawałki od razu. Dense. Nie zawsze taki konkretny sernik chcę, a czasem bardzo. Już rozumiem co znaczy 'truflowy’. Pycha. Użyłam śmietanki kokosowej do ubicia na wierzch zamiast krowiej. Super zagrało, ciastka w spodzie użyłam owsiane z kokosem w składzie. No fajny. Polewę pod kremem też zrobiłam na śmietance kokosowej. Nic się nie ślizgało.

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo