1,7K
Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami
Mam nadzieję, że te małe, słodkie babeczki z nutellą, kremem i truskawkami skradną Wam serca. Same babeczki mają ciekawą konsystencję przypominającą brownie i składają się z zaledwie 4 składników. Rosną i opadają z małym dołkiem. Ten dołek trzeba wykorzystać i dać do niego dodatkową porcję kremu czekoladowo-orzechowego. Do tego krem z mascarpone i duża truskawka…Pychota.
Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami - wskazówki
Babeczki są wyjątkowo proste do przygotowania.
Krem czekoladowo-orzechowy – Użyłam popularnej Nutelli, nie znam zamienników i ciężko mi powiedzieć, czy babeczki wyjdą tak samo z podobnym kremem.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mascarpone i śmietanka do kremu – dobrze schłodzone.
Przepis na 12 babeczek.
Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami - przechowywanie
Pyszne babeczki z nutellą przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Będą dobre do 2 dni.
Smacznego!
BABECZKI Z NUTELLĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSłodkie babeczki z nutellą, kremem i truskawkami.Przepis na 12 babeczek.
SKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 350 g Nutelli
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku (płaska)
Składniki na krem
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- 12 łyżeczek Nutelli
- 12 truskawek (lub 6 truskawek przekrojonych na pół)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Mąkę z proszkiem wymieszać w miseczce i odłożyć.
- W misce zmiksować jajka z nutellą (ok. 1 minuty; mikser, końcówki do ubijania), przesiać do masy mąkę z proszkiem i wymieszać.
- Ciasto nałożyć do papilotek do 3/4 wysokości.
- Babeczki piec 20 minut, wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Gdy babeczki wystygną, w powstałe dołki nałożyć po łyżeczce kremu czekoladowo-orzechowego i rozsmarować.
- Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2-3 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki.
- Na wierzchu każdej babeczki ułożyć truskawkę.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, krem, nutella, truskawki