Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą
Intensywnie czekoladowe ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą. Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Wnętrze jest też lekko lepkie, a to przed dodatek cukru muscovado, który jest melasowy, słonawy i nadaje kawowo-korzennego posmaku. Razem z orzechami laskowymi i kawałami białej czekolady ciasteczka smakują przepysznie.
Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czy cukier Muscovado jest niezbędny?
Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można nakładać ciasto łyżką lub formować w dłoniach kuleczki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Orzechy laskowe – Pieczone i obrane ze skórki. Można użyć gotowych, już upieczonych i obranych lub upiec samodzielnie.
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Przepis na ok 24 ciasteczka.
Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - przechowywanie
Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.
Ciastka dobrze się mrożą, można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.
Smacznego!
CIASTKA Z CUKREM MUSCOVADO, ORZECHAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 130 g masła
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru Muscovado
- 30 g jogurtu/kwaśnej śmietny (w temp. pokojowej)
- 50 g cukru białego
- 30 g kakao
- 160 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku
- ¼ łyżeczki sody
- 80 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć. Czekoladę białą pokroić na drobne kosteczki i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
- W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjęć z ognia, dodać cukry i wymieszać. Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita (zajmie to chwilę). Przelać masę do miski i odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
- Do wystudzonego masła z cukrem wmieszać jogurt i jajko. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i białą czekoladę. Ciasto schować do lodówki na 1 godzinę.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy ciastek; ciasto przechowywać w lodówce do czasu nałożenia kolejnej porcji na blachę).
- Na przygotowaną blachę wyłożyć równe porcje ciasta ( wielkości małego orzecha włoskiego) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
- Ciasteczka piec ok. 9 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.