Ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

Otworzyłam szufladę „do wypieków”, a tam gdzieś z tyłu ukryte były dwa budynie malinowe i galaretka, więc pomysł na ciasto sam mnie znalazł. Oczywiste, że trzeba było te składniki połączyć z ciastem czekoladowym. Jest więc ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką. Delikatne ciasto, które pieczemy w dwóch osobnych formach. Do tego krem budyniowy, bardzo subtelnie malinowy, a pomiędzy nim galaretka malinowa. Polewa czekoladowa musi być, a że Wielkanoc już za chwilę, znalazły się też czekoladowe jajeczka. Wyszło pysznie, sprawdźcie przepis koniecznie i zajrzyjcie do wskazówek.
ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką - wskazówki

Ciasto.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa – Do ciasta zaparzcie mocne espresso. Można też wykorzystać kawę instant. Wystarczy 1 łyżeczka (saszetka po 2g). Nie trzeba jej zaparzać w wodzie, można po prostu wsypać ją do mleka (wtedy dajcie 100 ml mleka) i masła podczas podgrzewania i wymieszać do rozpuszczenia.

Ciasto pieczemy jednocześnie w dwóch osobnych formach. Jest ono bardzo delikatne i przekrojenie większego ciasta na dwa blaty stanowiłoby problem. Można więc upiec dwie blaszki jednocześnie lub, jeśli nie macie dwóch takich samych blaszek, to piec po kolei, ale ciasto przygotować zaraz przed pieczeniem (z połowy porcji). Nie powinno leżeć i czekać na swoją kolej.

To czekoladowe ciasto jest miękkie i odrobinę lepkie, prawie nie rośnie i po wyjęciu z piekarnika jest płaskie, nawet trochę porowate. Widać je na zdjęciu.

Krem budyniowy.                                                              

Budyń malinowy – Użyłam budyniu w saszetkach po 40 gram. Przygotowany budyń będzie bardzo gęsty, trzeba go dokładnie podgrzać, żeby zgęstniał i nie miał mącznego posmaku.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Najlepiej użyć masła o zawartości tłuszczu 82-83%. Margaryna zupełnie nie sprawdzi się w przypadku kremu budyniowego, być może się utrze, ale smak będzie mało smaczny.

Przygotowany budyń ostudzić, powinien mieć temperaturę pokojową, dokładnie taką jak masło. Inaczej masa może się zwarzyć.

Galaretka.

Galaretkę przygotowujemy w takiej samej formie, w jakiej były pieczone blaty ciasta, aby miała taki sam wymiar. Formę trzeba wyłożyć folią spożywczą (przezroczystą) i gdy galaretka stężeje trzeba delikatnie przełożyć ją wierzchem na pierwszą warstwę kremu. Galaretkę wyciągamy razem z folią, gdy jeszcze jest przyklejona do folii nakładamy ją na krem i później odrywamy folię.

Czekolada do polewy – Gorzka ok. 80 % lub mleczna i gorzka w proporcji 50:50. Jeśli robicie mieszankę mlecznej i gorzkiej, trzeba zmniejszyć ilość śmietanki o 20 ml.

Ciasto z kremem i galaretką, które będzie dobrze ostudzone można wyrównać przed polaniem czekoladą. W tym celu wystarczy wyrównać boki odkrawając wystający krem lub galaretkę (jeśli takie będą i jeśli będzie taka potrzeba).

Przepis na formę 20×20 cm.

ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką
ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

Ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką - przechowywanie

Czekoladowe ciasto z kremem trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 3 dni.

Ciasto najlepiej kroić zaraz po wyjęciu z lodówki i zostawić kawałek/kawałki na ok. 15-20 minut przed podaniem. w temperaturze pokojowej Będzie delikatniejsze, kemy i polewa zmiękną.

ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

Smacznego!

ciasto czekoladowe z kremem malinowym i galaretką

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MALINOWYM I GALARETKĄ

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i malinową galaretką.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 160 g cukru drobnego
  • 50 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 2 op. budyniu malinowego (40 g jedno opakowanie)
  • 70 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła (miękkiego)

Galaretka

  • 1 op. galaretki malinowej
  • 350 ml wrzątku

Składniki na polewę

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), 2 formy nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i espresso. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto po równo wyłożyć do obu foremek, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie galaretki i budyniu

  • Wrzątek wlać do miski, mieszając wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Formę (taką samą w jakiej pieczone było ciasto) wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej ostudzoną galaretkę i schować do lodówki na ok. 1-2 godziny aż dobrze stężeje.
  • 200 ml mleka wlać do miski i rozmieszać dokładnie z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko (300 ml) wlać do garnka i zagotować. Do gorącego mleka powoli wlewać mleko z budyniem, mieszając energicznie. Podgrzewać chwilę, mieszając, aż budyń będzie gęsty.
  • Budyń przykryć folią spożywczą (najlepiej kawałkiem rękawa do pieczenia) i zostawić do ostudzenia. Powinien mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Miękkie masło dać do miski i utrzeć z przesianym cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Zajmie o kilka minut. Następnie powoli, miksując na średnich obrotach, dodawać budyń. Łyżka po łyżce. Powinien powstać gęsty, lekko różowy krem.
  • Pierwszy blat ciasta ułożyć na talerzu, tacy lub zostawić w formie i wyłożyć na niego połowę kremu budyniowego.
  • Na krem wyłożyć galaretkę. Powoli wyciągnąć ją z formy, i taką przyklejoną do folii położyć wierzchem na krem. Oderwać folię i rozsmarować drugą część kremu. Położyć na krem drugi blat ciasta. Schłodzić całość w lodówce min. 4-5 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ochłodzenia i letnią, gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu. Schłodzić jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasteczka czekoladowe, ciasto, ciasto na wielkanoc, ciasto z galaretką, ciasto z kremem, galaretka, wielkanoc

Zobacz także:

tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
tarta z budyniem czekoladowym i owocami (bez pieczenia)
ciasto mleczna kanapka
ciasto mleczna kanapka
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x