Babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)

Babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu)

Tą babką nie częstujcie dzieci, ponieważ trochę Amaretto się w niej zmieściło. A, że jest niewielka, to całkiem je czuć, tym bardziej w polewie czekoladowej. Babka migdałowa z Amaretto jest pyszna, niesamowicie wilgotna i delikatna jednocześnie. Bardzo aromatyczna i po prostu przepyszna. W dodatku jest bez glutenu. Polałam ją polewą z gorzkiej czekolady, śmietanki i Amaretto. Możecie posypać ją też płatkami migdałów, ja użyłam kuleczek cukrowych i suszonych kwiatów.

babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)

Babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu) - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do babki) mąki ryżowej i kukurydzianej (można je razem wymieszać) i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.

Czekolada do polewy – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Jeśli zdarzy się, że polewa się zwarzy to wystarczy dodać do niej łyżkę wrzątku i energicznie rozmieszać.

Przepis na keksówkę o wymiarach 20×10 cm.

babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)

Babka migdałowa z Amaretto (bez glutenu) - przechowywanie

Babkę przechowywać w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Najlepiej zabezpieczoną folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku.

Można ją przechowywać także lodówce (jeśli lubicie) do 5 dni.

babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)

Smacznego!

babka migdałowa z Amaretto (baz glutenu)

BABKA MIGDAŁOWA Z AMARWETTO (BEZ GLUTENU)

Joanna | chocololo.pl
Babka migdałowa jest pyszna, niesamowicie wilgotna i delikatna jednocześnie.
Przepis na keksówkę o wymiarach 20x10 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

Składniki na babkę

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 90 g cukru drobnego
  • 100 g migdałów mielonych
  • 30 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml Amaretto (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 40 ml śmietanki 36%
  • 20 ml Amaretto

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babki

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane)
  • Mielone migdały wymieszać z proszkiem, przesianą mąką ryżową i kukurydzianą. Odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę (zajmie to kilka minut) i stopniowo, miksując na najmniejszych obrotach dodawać żółtka. Żółtka dodawać jedno po drugim, gdy poprzednie się wmiesza do masy.
  • Przed dodaniem mąk, ubić w osobnej misce białka prawie na sztywną pianę.
  • Wsypać mieszankę migdałów i wlać Amaretto. Delikatnie, szpatułką wymieszać całość. Na koniec ostrożnie wmieszać białka. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć babkę i zostawić do ostudzenia, gdy lekko ostygnie można ją przełożyć na kratkę do studzenia i zostawić aż całkiem się ostudzi.

Przygotowanie polewy

  • W niewielkim garnuszku wymieszać śmietankę i Amaretto, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa lekko przestygnie polać nią babkę.

Zobacz także:

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
pralinki migdałowe z amaretto
pralinki migdałowe z amaretto
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

7 komentarzy

Ola 4 kwietnia 2023 - 12:35

A jak nie mam amaretto to jaki inny alkohol? A bez tez można czy trzeba dolać jakiś płyn ? Wyglada pieknie ♥️

Reply
Joanna | Chocololo 4 kwietnia 2023 - 17:02

Dziękuję 🙂 A do babki z Amaretto, to ciężko wymyślić coś innego niż Amaretto, bo ono aromatyzuje ciasto, więc inny alkohol raczej go nie zastąpi. A z innymi płynami niestety nie próbowałam, więc trudno mi podpowiedzieć jakiś zamiennik. Pozdrawiam!:)

Reply
Ola 5 kwietnia 2023 - 11:05

Dziekuje za szybka odpowiedz, trzeba w końcu kupić to amaretto , zreszta na długo taka butelka wystarczy bo i do Twoich pysznych ciasteczek, które już piekłam wykorzystałam ostatnie amaretto i były przepyszne. Trzeba powtórzyć.

Reply
Joanna | Chocololo 5 kwietnia 2023 - 18:28

Ja mam zawsze, połączenie Amaretto, migdałów i czekolady uwielbiam, pojawiało się na blogu i pewnie jeszcze nie raz się pojawi, więc warto mieć w zapasie 🙂

Reply
Iwona 28 kwietnia 2024 - 12:42

Cześć mogę użyć zwykłej mąki pszennej zamiast ryżowej? Czy może skrobia będzie lepsza?

Reply
Joanna | Chocololo 28 kwietnia 2024 - 13:28

Cześć! Tak, pszenna powinna być ok 🙂

Reply
Monika 13 lutego 2024 - 00:38

5 gwiazdek
Bardzo dobry przepis polecam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo