Strona główna PRZEPISYCIASTA Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

przez Joanna | Chocololo
ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Czekoladowo-bananowa wersja ucieranego ciasta z jabłkami i białą czekoladą. Ucierane ciasto czekoladowe jest miękkie, wilgotne i posypane cukrowo-cynamonową posypką, która zapieka się podczas pieczenia. Szybkie do przygotowania, idealne na deser, a najlepsze jeszcze ciepłe podane z lodami czekoladowymi.
ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami - wskazówki

Jajka – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Można pokroić je w kostkę i zostawić na talerzu, żeby szybciej nabrało temperatury pokojowej.

Jogurt – Naturalny jogurt w temperaturze pokojowej. Można go zastąpić maślanką lub kwaśną śmietana.

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Ciasto wyjdzie gęste, trzeba równomiernie rozsmarować je w blaszce i posypać cukrem z cynamonem. Ciasto nie rośnie wysokie.

Do ciasta można wmieszać kawałki gorzkiej czekolady, jeśli chcecie, żeby było jeszcze bardziej czekoladowe.  80 g czekolady gorzkiej, posiekanej trzeba wmieszać razem z bananami.

Ucieranego ciasta nie piec zbyt długo, ponieważ będzie za suche. 35-40 minut powinno wystarczyć.

Przepis na formę 20×20 cm.

ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Ucierane ciasto czekoladowe z bananami - przechowywanie

Można przechowywać w formie, przykryte czystą ściereczką, będzie dobre do 2 dni.

ucierane ciasto czekoladowe z bananami

Smacznego!

ucierane ciasto czekoladowe z bananami

UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

Joanna | chocololo.pl
Ucierane ciasto czekoladowe jest miękkie, wilgotne i posypane cukrowo-cynamonową posypką,która zapieka się podczas pieczenia.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 1 duże jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 70 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany dojrzałe (ok. 220 g po obraniu)

Posypka

  • 1 łyżka cukru brązowego
  • ½ łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W miseczce przygotować posypkę. Wymieszać cukier brązowy z cynamonem i odłożyć.
  • W większej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i również odłożyć. Banany obrać ze skórek, pokroić na grube plasterki (ok. 5-7mm) i odłożyć.
  • Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Następnie miksując na małych obrotach wbić jajko, gdy się wmiesza dodać jogurt. Miksować krótko, do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Wymieszać całość szpatułką aż powstanie gęste ciasto. Dodać do niego banany (banany trochę się rozpadną; dlatego trzeba je pokroić w grubsze plasterki) i wymieszać.
  • Ciasto przenieść do formy i równomiernie rozsmarować. Posypać przygotowaną wcześniej cynamonową posypką. Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Można kroić jeszcze ciepłe, ale nie gorące.

Zobacz także:

ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
ucierane ciasto z jabłkami i białą czekoladą
czekoladowy chlebek bananowy
czekoladowy chlebek bananowy
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym
ciasto bananowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo