Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Inspirowałam się bezmącznym ciastem czekoladowym, które pojawiło się już na blogu w kilku wariantach. Uwielbiam je. Teraz pora na bezmączne babeczki. Upieczone opadają i dodatkowo trzeba je delikatnie docisnąć np. małym kieliszkiem lub głębszą łyżeczką (jak na zdjęciach poniżej). W powstałe wgłębienie wlewamy sos kawowy z białą czekoladą, a na wierzch wędruje spora łyżka bitej śmietany i odrobina kakao. Babeczki skradną Wasze serca, są delikatne, cudownie czekoladowo-kawowe. Trudno poprzestać na jednej.
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - wskazówki

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%

Babeczek nie piec zbyt długo bo będą za suche, 18-20 minut wystarczy. Babeczki urosną z górką, która zapadnie się podczas studzenia.

Kawa – mocna kawa instant. Do przepisu potrzeba 1,5 łyżeczki kawy (3 gramy).

Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 10-11 babeczek.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 2-3 dni.

Babeczki bez sosu i kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej.

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

Smacznego!

czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)

CZEKOLADOWE BABECZKI CAPPUCCINO (BEZ MĄKI)

Joanna | chocololo.pl
Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Z sosem kawowym i kremem śmietankowym z mascarpone.
Przepis na 10-11 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 90 g cukru brązowego
  • szczypta soli

Składniki na polewę kawową

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 75 g czekolady białej
  • łyżeczki kawy instant (3 gramy)

Składniki na krem

  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 40 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 7 g cukru pudru

Dodatkowo

  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
  • W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
  • Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
  • Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia. Babeczki opadną.

Przygotowanie polewy i kremu

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać kawę i podgrzać prawie do wrzenia, mieszając aby kawa dobrze się rozpuściła. Zdjąć gorącą śmietankę z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odłożyć go do ostudzenia (ma pozostać płynny i lekko zgęstnieć).
  • Babeczki wyjąć z formy i położyć na talerzu. Przy pomocy małego kieliszka lub głębszej łyżki lekko dociskać ich wierzch, by powstało wgłębienie na sos kawowy.
  • Sos kawowy wlać we wgłębienia babeczek i schłodzić je ok. 20-30 minut w lodówce.
  • Po tym czasie ubić (mikser; końcówki do ubijania) w misce mascarpone, śmietankę i cukier puder na puszysty, gęsty krem.
  • Krem nakładać łyżką na babeczki, na końcu posypać je odrobiną kakao.

Zobacz także:

ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
ciasto czekoladowo-pomarańczowe z kremem i śliwkami (bez mąki)
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe babeczki z czerwonym winem
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Ola 8 lutego 2023 - 10:53

Przepiekne i ten kremik kawowy pycha. Czy mogę użyć foremek silikonowych, z nich zapewne łatwiej wydostanie babeczki♥️

Reply
Joanna | Chocololo 8 lutego 2023 - 16:54

Dziękuję:) Może Pani, ale od papierowych papilotek też ładnie odchodzą. Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo