Mini serniczki Black Forest

Mini serniczki Black Forest

Jeśli lubicie czekoladowe mini serniczki, a na blogu pojawiły się już w kilku wariantach, to te serniczki również Was zachwycą. Są pysznym połączeniem czekoladowej masy serowej, śmietankowego kremu  z mascarpone i kwaśnych wiśni. Nie jest to trudny do przygotowania deser, a mimo to jest bardzo efektowny i cudowny w smaku.
mini serniczki black forest

Mini serniczki Black Forest - wskazówki

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Masę serową warto przygotować blenderem, wtedy jest bardziej kremowa.

Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Do masy serowej czekolady gorzkiej 60-80%.

Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.

Wiórki czekoladowe można łatwo przygotować przy pomocy obieraczki do warzyw.

Przepis na 12 serniczków.

mini serniczki black forest

Mini serniczki Black Forest -przechowywanie

Przechowywać serniczki w lodówce,  zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.

mini serniczki black forest

Smacznego!

mini serniczki black forest

MINI SERNICZKI BLACK FOREST

Joanna | chocololo.pl
Pyszne połączenie czekoladowej masy serowej, śmietankowego kremu  z mascarpone i kwaśnych wiśni.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody serniczków

  • 100 g ciastek Oreo (ok. 10 sztuk)
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru brązowego
  • 10 g kakao
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na krem

  • 140 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 80 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Składniki na wiśnie

  • 300 g wiśni mrożonych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier, kakao, mąkę i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać, aż puszczą sok i będą miękkie. Gotować je jeszcze kilka minut (na małym ogniu), następnie odlać 2 łyżki soku i w gorącym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
  • Do gotujących się wiśni wlać rozmieszaną mąkę i mieszając gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Odłożyć wiśnie do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki, tak aby powstały gniazdka z miejscem na wiśnie.
  • W kremowe gniazdka dać wiśnie i posypać wiórkami czekoladowymi.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, krem z mascarpone, mini serniczki, wiśnie

Zobacz także:

mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
mini serniczki czekoladowe z oreo
mini serniczki czekoladowe z oreo

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
5
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x