Mini serniczki Black Forest
Jeśli lubicie czekoladowe mini serniczki, a na blogu pojawiły się już w kilku wariantach, to te serniczki również Was zachwycą. Są pysznym połączeniem czekoladowej masy serowej, śmietankowego kremu z mascarpone i kwaśnych wiśni. Nie jest to trudny do przygotowania deser, a mimo to jest bardzo efektowny i cudowny w smaku.
Mini serniczki Black Forest - wskazówki
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Masę serową warto przygotować blenderem, wtedy jest bardziej kremowa.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Wiórki czekoladowe można łatwo przygotować przy pomocy obieraczki do warzyw.
Przepis na 12 serniczków.
Mini serniczki Black Forest -przechowywanie
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
MINI SERNICZKI BLACK FOREST
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spody serniczków
- 100 g ciastek Oreo (ok. 10 sztuk)
- 30 g masła
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru brązowego
- 10 g kakao
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Składniki na krem
- 140 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 80 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
Składniki na wiśnie
- 300 g wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier, kakao, mąkę i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę.
- Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Przygotowanie wiśni
- Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać, aż puszczą sok i będą miękkie. Gotować je jeszcze kilka minut (na małym ogniu), następnie odlać 2 łyżki soku i w gorącym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
- Do gotujących się wiśni wlać rozmieszaną mąkę i mieszając gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Odłożyć wiśnie do wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki, tak aby powstały gniazdka z miejscem na wiśnie.
- W kremowe gniazdka dać wiśnie i posypać wiórkami czekoladowymi.