Mini serniczki czekoladowe z Oreo

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Składniki na krem – mascarpone i śmietanka – powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Do masy serowej i do polewy najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80%.
Pieczenie serniczków – Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak równie smaczne.
Przepis na 12 serniczków (w zależności od wielkości foremki i papilotek może wyjść ze 2 serniczki więcej, miejcie więc 3 ciastka w zapasie).
Przechowywać serniczki w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku (żeby nie nabrały innych zapachów). Spożyć do 2-3 dni.
Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Obserwuj Chocololo:
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.
Witam, czy mogę masę serową zrobić wieczorem, wstawić do lodówki i upiec następnego dnia rano?
Dzień dobry! Nie, masę trzeba przygotować przed pieczeniem. Musi być ona w temperaturze pokojowej, po nocy w lodówce zgęstnieje i może się rozwarstwić. Lepiej zostawić składniki na noc w temperaturze pokojowej i rano zrobić szybko masę serową. Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie, jak Pani piekła serniczki w tych papilotkach, że one tak pięknie wyglądają? U mnie zazwyczaj one się wgniatają do środka. 🙂
Piekłam tak jak w przepisie, czyli w tych papilotkach (jak na zdjęciu) w formie na muffinki i w kąpieli wodnej. Proszę napisać coś więcej o tym wgniataniu 😉 Bo jeśli papilotki się jakoś nierówno układają podczas pieczenia, to przychodzą mi do głowy 2 rzeczy: 1. Średnica otworów na muffinki w Pani formie jest większa, 2. Papilotki są wykonane np. z cieńszego papieru więc gorzej trzymają masę. No i kąpiel wodna jest istotna jeśli chodzi o kształt. Pozdrawiam! 🙂
Czy można zrobić tak samo tylko z mleczna lub biała czekoladą ? 😉
Można, chociaż zmniejszyłabym ilość cukru w masie serowej (chyba, że chce Pani słodsze to ok:) ) i ilość śmietanki do polewy, ponieważ może być za mało gęsta 🙂