Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier, kakao, mąkę i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę.
Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.