2,1K
Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe
Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem). Kladdkaka składa się z kilku składników, a w oczy od razu rzuca się ilość cukru. No tak, jest go sporo. Dlaczego? Bo dzięki niemu ciasto jest klejąco-ciągnące, lekko gumowe i chrupkie na wierzchu. To charakterystyczne cechy tego ciasta, w końcu sama nazwa oznacza „lepkie ciasto”. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodów. Z tymi dodatkami naprawdę smakuje wybornie. Pieczone jest krótko, a zaraz po wyjęciu z piekarnika, środek lekko się trzęsie. Ma być niedopieczony, mazisty i wilgotny. Łasuchom i miłośnikom słodyczy polecam.
Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - wskazówki
To bardzo proste do przygotowania ciasto. Nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze składników, więc można użyć jajek prosto z lodówki. Też dokładnie takich użyłam.
Ciasto pieczemy krótko 20-25 minut. Środek ma być sprężysty i lekko się trząść zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Można zostawić je do całkowitego wystudzenia, ale podaje się je także letnie. Wtedy środek jest lekko lejący i mazisty, jednak ciężej je pokroić.
Formę przygotowujemy wykładając dno papierem do pieczenia, następnie smarujemy całą formę masłem. Papier na spodzie też smarujemy masłem. Całość dokładnie wysypujemy kakao.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - przechowywanie
Ciasto można przechowywać w formie lub w szczelnym pojemniku. W temperaturze pokojowej ok. 3 dni, w lodówce do 5 dni. Z lodówki jest jeszcze bardziej gumowe, ma ciekawą konsystencję.
Smacznego!
KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 110 g masła
- 240 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 g kakao
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo
- masło i kakao do przygotowania formy
- odrobina cukru pudru do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
- W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
- W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
- Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
- Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto szwedzkie