Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem). Kladdkaka składa się z kilku składników, a w oczy od razu rzuca się ilość cukru. No tak, jest go sporo. Dlaczego? Bo dzięki niemu ciasto jest klejąco-ciągnące, lekko gumowe i chrupkie na wierzchu. To charakterystyczne cechy tego ciasta, w końcu sama nazwa oznacza „lepkie ciasto”. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną i owocami lub gałką lodów. Z tymi dodatkami naprawdę smakuje wybornie. Pieczone jest krótko, a zaraz po wyjęciu z piekarnika, środek lekko się trzęsie. Ma być niedopieczony, mazisty i wilgotny. Łasuchom i miłośnikom słodyczy polecam.
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - wskazówki

To bardzo proste do przygotowania ciasto. Nigdzie nie znalazłam informacji o temperaturze składników, więc można użyć jajek prosto z lodówki. Też dokładnie takich użyłam.

Ciasto pieczemy krótko 20-25 minut. Środek ma być sprężysty i lekko się trząść zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Można zostawić je do całkowitego wystudzenia, ale podaje się je także letnie. Wtedy środek jest lekko lejący i mazisty, jednak ciężej je pokroić.

Formę przygotowujemy wykładając dno papierem do pieczenia, następnie smarujemy całą formę masłem. Papier na spodzie też smarujemy masłem. Całość dokładnie wysypujemy kakao.

Przepis na tortownicę 20 cm.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe - przechowywanie

Ciasto można przechowywać w formie lub w szczelnym pojemniku. W temperaturze pokojowej ok. 3 dni, w lodówce do 5 dni. Z lodówki jest jeszcze bardziej gumowe, ma ciekawą konsystencję.

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

Smacznego!

kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 240 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • masło i kakao do przygotowania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
  • W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto szwedzkie

Zobacz także:

Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
Kärleksmums, szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
6
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x