Pierniczki czekoladowe
Jeśli chcecie upiec pierniczki prawie w ostatniej chwili, które od razu po upieczeniu będą miękkie i puszyste, wybierzcie przepis na pierniczki czekoladowe. Nie muszą czekać aby nabrać wilgoci i zmięknąć, ani nie stwardnieją po upieczeniu, jednak ciasto przed pieczeniem musi spędzić trochę czasu w lodówce. Można więc przygotować je wieczorem, a rano zabrać się za wałkowanie, wycinanie i pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 60 pierniczków. Smakują świetnie polukrowane, zanurzone w czekoladzie i zupełnie bez polewy. Pyszne.
Pierniczki czekoladowe - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka 60-80%.
Miód – Użyłam miodu gryczanego, ciemnego, o wyrazistym smaku. Taki miód jest najlepszy do piernika, ale jeśli nie lubicie, można użyć miodu o łagodniejszym smaku.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej, aby wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Ciasto zaraz po przygotowaniu będzie dość rzadkie, ale po nocy w lodówce zgęstnieje i będzie elastyczne. Przed wałkowaniem dobrze posypcie blat/stolnice mąką, wałek też można oprószyć.
Przepis na ok. 60 pierniczków.
Pierniczki czekoladowe - przechowywanie
Pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej. Bez polewy i z lukrem będą dobre do 7 dni, z czekoladą 5 dni.
Smacznego!
PIERNICZKI CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g miodu
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g cukru
- 50 g masła
- 50 ml oleju
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 40 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z dużej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku podgrzać razem masło, olej, miód, sok z pomarańczy, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewać aż składniki połączą się i całość będzie gorąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić całość do ostudzenia.
- Gdy masa ostygnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
- W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę. Odłożyć.
- W dużej misce ubić jajka z cukrem (mikser;końcówki do ubijania) na jasną, puszystą masę. Zajmie to 4-5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną masę z garnuszka. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
- Przesiać mieszankę mąki, kakao i sody do masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Miskę zabezpieczyć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 10 godzin, najlepiej przez noc.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Z ciasta powinny wyjść 3 blachy pierniczków. ⅓ ciasta oderwać, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 5mm na stolnicy podsypanej mąką.
- Z ciasta wykroić pierniczki i układać je na blaszce (na wyposażeniu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki piec ok. 8-9 minut, po wyjęciu zostawić je na blaszce i po 5 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
- Upiec w ten sposób pozostałe ciasto. Wystudzone pierniczki posmarować lukrem lub zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia.